Fotoböcker | 1 Juli 2021 | Tommy Arvidson

Dawid: ”Själv”

Kanske har jag fel, men jag har en känsla av att mängden fotoböcker där upphovspersonerna har grävt i sina arkiv har ökat.

Dawid: ”Själv”

Kanske har pandemin ett finger med i spelet.Denna bok innehåller ungefär 200 självporträtt från slutet av 1960-talet fram till 2018.

Björn Dawidsson har varit fotograf sedan slutet av 1960-talet. Han berättar själv att många självporträtt kommit till för att få slut på rullen ( 36 exponeringar). Andra för att exponera de första rutorna på rullen. Återigen andra för att lekfullt utforska fotografiets potential.

 

Dock finner vi här också bilder som är nogsamt arrangerade och genomtänkta. En bild med röd bakgrund tycker jag mig känna igen från en reklamkampanj för Kameradoktorn. En glatt poserande ung Dawid, gärna naken, övergår gradvis i en åldrande allvarsam man som misstänksamt betraktar omgivningen. -” Jag är dessutom oerhört medveten om att personerna på bilderna från längre tillbaks i tiden är en annan än den som jag nu betraktar” säger han i en avslutande intervju.

 

Fotografi: Björn Dawidsson
Text: Linda Bergman
Formgivning: Peter Antonisen och Björn Dawidsson
Förlag: Boris Press, 2020