Fotoböcker | 24 Aug 2019 | Tommy Arvidson

Gerry Johansson: ”Halland”

Omslagsbilden har en slags tidlöshet.

Gerry Johansson: ”Halland”

 

 

 Ett odlingslandskap med några vindpinade tallar, några runstenar i förgrunden. En sommarhimmel som doftar 1950-tal.

 

Men vänta! Där i bakgrunden, något som definitivt vittnar om nutid. Och något som kommer att dela läsarna av denna bok i två läger; de som ser en skräckvision och de som ser en lösning på energikrisen.

 

Varje bild innehåller en eller flera vindkraftverk. Där i Brombärshult, vid den idylliska insjön avtecknar sig siluetten av en vildmölla på motsatta stranden. I Övreby betar några kor obekymrade om att de stora vingarna snurrar alldeles ovanför dem. På åkrar, i granskogar, i industriområden och alldeles inpå bondgårdar, överallt tycks de sticka upp med sin ändå rätt diskreta vithet.

I förhållande till ytan har Halland flest vindkraftverk i Sverige. De stora snurrorna har var de än sätts upp fått kritik. Och det finns vetenskapliga belägg för att ljudet från de verken förorsakar ett slags infraljud som inte hörs men som påverkar människan. Men å andra sidan vill vi gärna ha elektricitet, ju mer desto bättre. Vindkraftverken är en del av det svenska kulturlandskapet på samma sätt som fula kalhyggen, ensilagebollar eller motorvägar.

 

Fotografi: Gerry Johansson
Text: Mårten Sjöbäck
Formgivning: Greger Ulf Nilsson
Eget förlag, 2019

Läs mer