Fotoböcker | 9 Febr 2021 | Tommy Arvidson

Ines Sebalj: ” Flickan och Tito”

Bokens omslag är gjort i grått återvunnet papper.

Ines Sebalj: ” Flickan och Tito”

En liten flicka med röd halsduk springer genom björkskogen. Berättelsen börjar med några bilder ur ett familjealbum. En bild på ett barnhem. Det finns rötter tillbaks till Jugoslavien under President Titos sjuttiotal men vi befinner oss i Göteborg.

Större delen av boken består av utfallande färgbilder från något som verkar vara dagens Östeuropa. En äldre kvinna, ett hus på landet. En kyrka, och så barnet, nu lite äldre. Vi ser att hon är iklädd en slags uniform. Någon slags ungdomsrörelse. Hon framträder i drömlika bilder i flerdubbel upplaga.

Berättelsens förklaring dyker upp i en bilaga fästad med ett gem i bakre omslaget. Myndighetspapper. En psyksjuk mamma kan inte ta hand om sin dotter, tvångsinskrivs på sjukhus, dotter till barnhem. Här finns en efterlysning om ett barn som flytt till sin mormor i Jugoslavien. Allt detta sker på 1970 talet.

Plötsligt blir den poetiska bildberättelsen plågsamt konkret.

Hur gick det för barnet? Jag känner mig tvungen att ta reda på fakta. Hon arbetar idag som fotograf i Göteborg och är i 50-års åldern. Det visar sig att boken är en självbiografi.

Fotografi: Ines Sebalj
Text: Siv Arb samt olika myndigheter i Göteborg
Formgivning: Matilda Plöjel
Förlag: Sailor Press,  2020

Läs mer