abcdefefhsi
Fotoböcker | 29 Nov 2023 | Tommy Arvidson

Jens Assur: ”Privat natur” 

En tung bok om en naturälskande familj

Jens Assur: ”Privat natur” 

Efter att släpat hem den från biblan var jag tvungen att väga den. Vågen stannade på ungefär 3 kg. Det är tydligt att Assur är förtjust i tunga böcker. Debutboken från år 2000, ”Och himlen därovan” väger 5 kilo.

Privat natur innehåller ett par hundra svartvita bilder som från början var ämnade för familjealbumet. Vi får se intima bilder på barnen, frun och en och annan selfie.  Men huvudrollen har naturen. Storslagna landskapsbilder från de flesta världsdelar. Ofta med någon liten människa för att få en måttstock på de monumentala vyerna. Lite då och då dyker där upp en bild som korresponderar med bokens titel. Skyltar med ”Jakt pågår, Privat mark och No entry.

I slutet av boken finns en bastant textdel där fem författare skriver om synen på naturen. Dessutom, i en ficka i främre pärmen, ett litet appendix med praktiska vildmarksråd. Vi får bland annat recept på hur man kokar gröt och vad man gör när man hör ett lejon utanför tältet.

Detta är en Liljevalchs katalog, nummer 539, och just nu pågår en stor utställning med dessa bilder på Liljevalchs konsthall fram till den 7 januari. 

Fotografi: Jens Assur
Text: Jens Assur, Aase Berg, Henrik Ekman, Klas Sandell, Sverker Sörlin, David Thurfjell
Formgivning: Henrik Nygren
Förlag: Norstedts / Liljevalchs, 2023

Läs mer