Fotoböcker | 8 Jan 2023 | SFF

Jens Olof Lasthein: “-FAR-NEAR-“

Redan i den första bilden sugs vi in i en berättelse.

Jens Olof Lasthein: “-FAR-NEAR-“

Vi färdas på bron över floden Vorkuta i staden med samma namn. På andra sidan ligger ett bostadsområde i Europas östligaste stad, belägen i Uralbergen. Här kan temperaturen på vintrarna gå ner till minus 50 grader.

Det senare har jag googlat fram. Det är så Lastheins bok fungerar. När vi ser de långsträckta panoramabilderna dras vi in i en vardagshistoria som vi vill veta lite mer om. Fotografen hjälper oss på vägen med texter till en del av bilderna.

Han laborerar med avstånden. Bilderna har en vidsträckt horisontlinje som går över bokens hela uppslag, något som gör att vi måste stanna upp och scanna av bildens hela budskap. Ofta finns där också personer som befinner sig decimeter från kamerans lins. Vi kommer dem nära, både i fysisk och emotionell mening.

Till och med den lilla bussen som försynt puttrar i väg längs bygatan i en iskall vintermorgon blir till en liten sympatisk varelse. Ihärdigt gnetar den på med sin uppgift.

Bokens ämne är en undersökning av Europas gränser med betoning på några av dess utkanter, Island, Portugal, Ural och Kaukasien.

Fotografi: Jens Olof Lasthein
Text: Jens Olof Lasthein
Formgivning: Patric Leo
Förlag: Diep Publishing,2022

Läs mer