Fotoböcker | 24 Aug 2019 | Tommy Arvidson

Joanna Helander: Ladies Looking, Photographs 1976- 2012

För en del fotografer är kameran en slags alltid närvarande samtalspartner.

Joanna Helander: Ladies Looking, Photographs 1976- 2012

 

 Helander är en sådan fotograf. I denna skenbart enkla men väldigt välgjorda bok visar hon bilder från tiden 1976–2012, dvs en stor del av hennes fotografliv.

1970 flyttade hon från sitt hemland Polen till Sverige. I Göteborg blev hon en del av en livlig fotoscen. Här fanns Monica Englund, Jens Jensen och många andra. Hon träffar Bo Persson som hon gör ett antal filmer tillsammans med.

Boken, som är en katalog till en utställning som hölls under Krakov Photomonth, bildar närmast en retrospektiv över hennes fotografiska gärning.

Här återfinns bilder från boken Kobieta: en bok om kvinnor i Polen. Där skildras vardagslivet för ett tjugotal polska kvinnor i olika åldrar. Den publicerades 1978 som nummer elva i den serie på tjugo fotoböcker som i skiftet mellan 1970 och 80 talet var den mest respekterade och uppmärksammade utgivningen av dokumentär fotografi.

Ett annat projekt är en berättelse om två tvillingar som hon följt från födelsen fram till vuxen ålder. På en del uppslag visas mängder av bilder, nästan som en form av kontaktkartor. Det illustrerar väl Helanders sätt att fotografera, världsberömda artister, nobelpristagare blandas med släktingar och vänner. Jag hittar inte en enda bild där inte en människa är huvudmotivet. Och då i första hand kvinnor.

En kvinna betraktar förstrött en blemma på axeln medan hennes kompis berättar något. En kvinna som arbetar i köket på ett Göteborgssjukhus gömmer sig bakom en burk makrill.

Men här finns också uppställda fina porträtt och gruppbilder. Det märks att bilderna kommit till under livliga samtal.

Bokens bildning är lite intressant. Man har limmat det mjuka omslaget en bit in på för och eftersidorna och får på så vis en bok som öppnar sig som en bok med öppen rygg. Omslagets rygg liksom vidgar sig och gör att man kan läsa bilder även över hela uppslag. Metoden heter Otabind eller RepKover.

 

 

Fotografi: Joanna Helander
Text: Iwona Kurtz, Evelina Lasota, Niclas Östlind
Formgivning: Jan Piechota
Förläggare: Culture of image Foundation/Fundacja Kultura Obrazu

Läs mer