Fotoböcker | 17 Febr 2020 | Tommy Arvidson

Lars Dyrendom: ” American Sights”

Någon som minns Viewmaster?

Lars Dyrendom: ” American Sights”

 

 

 I en liten betraktningsapparat satte man in skivor med fjorton små diabilder som vid visning gav sju stycken bilder i 3-D. Motiven var natursköna vyer och märkvärdiga byggnader från hela världen. Längre fram kunde man förtrollas av Kalle Anka och andra seriefigurer samt se 3-D bilder av människokroppen.  

Tillverkningen av apparaten lades ner 2009. Då hade det tillverkats 1,5 miljarder bildskivor till den lilla populära bildvisaren.

Naturligtvis så har den återuppstått. Det senaste är en digital version där man stoppar in sin mobil i apparaten och kan titta på två nästan likadana bilder, vilket då ger en tredimensionell effekt.

Dyrendom har valt ut ett antal bilder ur sin samling om 400 bildskivor. Ett slags tema har varit att lyfta fram de där bilderna som mest finns för att ge lite omväxling. Om en skiva med sju bilder handlar om Niagarafallen så kan det bli lite enformigt med bilder på bara fallande vatten. Då lägger man till en bild på någon som sitter och äter, någon som står i naturen och målar en tavla eller något annat.

I ett avslutande register har han delat in bokens bilder i olika kategorier. När bilder på män förekommer så står de ofta på farliga bergsutsprång och blickar mot horisonten. Kvinnorna däremot har ögonen på barnens lekar.

Fotografi: Okänd
Urval och redigering: Lars Dyrendom, Jan Steinbach
Text: Christine Sjöberg
Formgivning: Jan Steinbach
Omslagsdesign: Julia Brynielsson, Jan Steinbach
Förlag: Edition Taube, 2019

Läs merhttps://www.editiontaube.de/produkt/american-sights/