Fotoböcker | 12 Juli 2022 | SFF

Maud Nycander: ”Hiphopens barn”

 ”10 sista dagarna” var en festival som Fryshuset i Stockholm arrangerade under några år i skiftet mellan 1980 och 90 tal.

Maud Nycander: ”Hiphopens barn”

 

 

Tanken var att göra ett arrangemang för de ungdomar som hängde i Kungsträdgården under sommarens sista dagar innan skolorna började. Man ville bryta barriärer mellan skinheads och förortsgäng med hjälp av musik och dans. Maud Nycander, som ofta fotograferade olika ungdomskulturer, fanns där. Hon tog bilder på de artister som idag är stora rapstjärnor: Ken, Petter, Dogge, Feven med fler. Men framför allt så porträtterade hon de dansande och festande ungdomarna. Bilderna användes då i olika sammanhang och föll sedan i glömska.

En av de avporträtterade, Soledad från Husby, hörde av sig till Nycander och frågade om bilderna fanns kvar. Soledad ville visa sin dotter hur hennes ungdom hade varit. Då föddes idén att göra en film samt att ta reda på vad som hände de som fanns på de trettio år gamla fotografierna. Det blev en tv-serie som visades i SVT, ”Älskade Husby”.

Och så, nu i bokform, en skildring av den första generationen av hiphopare. Gellert Tamas som ledde arbetet med festivalerna och Mathias Gebreab som rappade på Fryshuset har skrivit ner sina minnen. Här finns även korta citat där de som var med ser tillbaka på sin ungdomstid, som Bechir: ” Om det inte varit för hiphopen så hade jag inte hamnat där jag är idag, det är garanterat. Jag hade en lång bana inom hiphop där jag fick prova på alla delar som ingår i mitt yrke idag. Jag fick stå inför folk, övertyga folk om ett budskap, prata affärer. Idag är jag chefsjurist på Danderyds sjukhus  

Fotografi: Maud Nycander
Text: Maud Nycander, Gellert Tamas, Mathias Gebreab.
Formgivning: Ola Bergman, Martin Hultman
Förlag: Dokument Press, 2022

Läs mer