Fotoböcker | 6 Maj 2021 | Tommy Arvidson

Nils Bergendal : ”After exposure, a cyclopedia of broken cameras”

Det var till Krister Andersson på Kamerateknik man gick, om man bodde i Malmö och hade problem med sin kamera.

Nils Bergendal : ”After exposure, a cyclopedia of broken cameras”

 

Han satt där bland trasiga slutare, igenbeckade bländare och tappade kamerahus i 62 år. Men nu är det slut. En mobiltelefonsreparatör har flyttat in i lokalerna. Bergendal räddade en del av skrotet som blev över.

Sextiotvå före detta kameror presenteras med text och bild. Visst minns ni väl Nikon FM eller Pentax Spotmatic? Kanske någon har varit lycklig ägare av en Bell and Howell Dial 35 eller svurit över en Bronica SQ AI? Någon kanske kände att något helt nytt var i intågande när den höll i en Sony Mavica MVC-FD83. Eller höll med kamerareparatören som tvivlade på det nya digitala.  -”Ingen begrep att det skulle bli en sån framtid för det digitala. Det fanns inte på kartan.” Kameran hade en upplösning på 570 x 490 pixlar, inget som imponerade.

Här finns också bilder på mattskivor med de finurliga och exakta fresnellinserna. Exponeringsmätningen på en Zenit var elegant i sin enkelhet; en ring och ett litet svart streck. 38 slutartidsrattar på rad visar hur olika kamerakonstruktörerna tänkte. Boken har engelsk text men ett litet häfte med svensk översättning medföljer.

Fotografi: Nils Bergendal
Text: Nils Bergendal, Dan Jönsson. Citat från Kamerareparatör Krister Andersson.
Formgivning: Nils Bergendal
Förlag: Morän förlag, 2021

Läs mer