Fotoböcker | 22 Dec 2021 | SFF

"Periferi”

19 fotografer, var och en får 24 sidor A5.

Och vips, så har vi fått en överblick av vad fotografer i Västsverige jobbar med. Eller i alla fall vad ett urval av yrkesgruppen sysslar med.

Här återfinns regelrätta reportage sida vid sida med experimentella betraktelser över kopieringsapparater och poetiska strandbilder. Ingmar Jernbergs ”Frölundabilder” från 1972-82 hade man gärna sett i en större publikation. Elias Björns bilder på en naken man som slåss med en tall passar perfekt för formatet. Eva Brandins finstämda landskapsbilder ”Sen sågs vi aldrig mer” hade kanske passat bättre som originalbilder i ram på vägg. Hendrik Zeitlers ”Martallar och häxkvastar” blir en rapport om en arbetsmetod. Zeitler gör fotogram i naturlig storlek på buskar i skogen. Anders Engströms    ”Egenföretagare- Stigs kiosk” är en liten fin berättelse om en blind man som bedrivit kioskrörelse sedan 1950 talet.

Som synes så är det en rätt så varierad kollektion som visar på den bredd som det fotografiska uttrycket kan ha. Böckerna kan köpas var för sig eller i en box med alla titlarna.

Böckerna är utgivna med stöd av Centrum för fotografi, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Bildverkstad, Svenska fotografers förbund och Göteborgs stad.

Fotografi: Elias Björn, Eva Brandin, Trinidad Carrillo, Jessica Ekström, Anders Engström, Susanne Fagerlund, Bengt-Arne Falk, Charlotta Hammar, Ingmar Jernberg, Carolina Jonsson, Daniel Josefsson, Josef Kováč, Marcus Reistad, Christine Sjöberg, Lea Stuedahl, Oskar Söderman, Tina Umer, Maie Wisur och Hendrik Zeitler.
Formgivning: Lundgren+Lindqvist, samt de deltagande fotograferna.
Förlag: Centrum för fotografi, 2021