Fotoböcker | 8 Okt 2021 | Tommy Arvidson

Roine Magnusson Erik Hallden: ”Fågeltorn”

Rosenmås, ökentrumpetare, piparsnäppa och spansk sparv, jag har aldrig ens hört talas om dem.

Roine Magnusson Erik Hallden: ”Fågeltorn”

 

 

 För en fågelskådare är naturligtvis namnen allmänt kända. Många skådare har till och med sett dessa fågelarter.

Fågelskådandet är en hobby som kräver stor tålmodighet. Och en viss ödmjukhet. Man kan aldrig vara riktigt säker på vad det var som svishade förbi där man stod beredd med sin kikare i fågeltornet. Det verkar som om de flesta fågelskådare nöjer sig med att se. Att fånga fåglarna med kamerans hjälp verkar inte vara i prioritet.

Fågeltorn är robusta byggnader byggda för långa sittningar och också för att härbärgera många människor. Inte alls som jakttorn som verkar uppspikade på en eftermiddag för att en gubbe skall sitta i oktober varje år och spana efter en älg som kanske aldrig kommer.

Fågeltorn är ofta vackra, har månne någon arkitekt varit inblandad?

Roine Magnusson har rest runt i Sverige med sin 8 x 10 tums kamera, en Toyo Field. När han hittat den rätta vinkeln vid ett torn har han tagit en eller två exponeringar. I boken får vi se nära ett femtiotal fågeltorn. Bilderna är återgivna i en aning förminskad skala. Man får ändå illusionen av att här ligger på boksidan en bladfilm med sin karakteristiska ram återgiven så som den exponerades. Halldén bidrar med dagboksanteckningar och korta essäer som handlar om fåglar, litteratur och musik.

Fotografi: Roine Magnusson
Text:Erik Halldén
Citat: Werner Aspenström, Gunnar D Hansson, Tomas Tranströmer, Inge-Bert Täljedal
Formgivning: Mats Fredrikson
Förlag: Avium Förlag

Läs mer