abcdefefhsi
Fotoböcker | 4 Maj 2022 | SFF

Simon Mlangeni Berg: "Various chewing gums"

Mlangeni-Berg fortsätter envist att påpeka för oss att världen är en plats där det mesta är lite skavt eller rentav trasigt.

Simon Mlangeni Berg:

Här beskriver han tuggummit, i sin moderna form en amerikansk uppfinning som spreds över världen redan i början av 1900-talet. På 1920-talet skrevs en humoristisk sång om vådan av att tugga tuggummi: ”Does the Spearmint Lose Its Flavour on the Bedpost Overnight?” En sång som Lonnie Donnegan i England på 1960-talet fick en stor hit med. ( Med texten ändrad till chewing gum). Internet hittar 786 sånger som handlar om tuggummi, en populär liten sak således.

Denna bok innehåller sex bilder på tuggummin. De fem första verkar ha legat i bröstfickan på en kavaj eller dylikt. Täckt med något som ser ut att vara ludd från ylletyg. Det sista stackars tuggummit kanske har hamnat på botten av en handväska. Det är sprucket och eländigt. Alla bitarna är fotograferade på en sliten stålbänk.

När man ser denna boks titel är det svårt att låta bli att tänka på den amerikanske popkonstnären Ed Ruscha. Hans ”Various small fires” från 1964 blev en av de första och mest omtalade ”artist books” som gavs ut. Den gavs ut i fyrahundra exemplar. Mlangeni-Bergs artist bok är gjord i etthundra exemplar.

Fotografi: Simon Mlangeni-Berg
Förlag: Blackbook Publications, 2022

Läs mer