Fotoböcker | 20 Juni 2022 | SFF

Thomas Wågström: ” Case closed”

Ibland känner bildskapare behov av att se tillbaka.

Thomas Wågström: ” Case closed”

 

Vad betydde alla bilder? När Wågström stänger sin fyrtioåriga verksamhet ( Case closed) så visar det sig att ur tidigare bildberättelser som nu ställts samman på nya oväntade sätt växer det fram nya betydelser. Där det en gång var den aktuella historien som styrde är det nu enskilda bilders styrka och hur de kombinerats som blir viktigt.

Den som följt fotografens arbete känner igen sig; Boxare, kustjägare moln och nackar. Betraktelser från hög höjd samt de där gamla föremålen.

De svartvita bilderna signalerar ofta frånvaro. I omslagets självporträtt ser vi blott skuggan av den avbildade personen. I en gatubild är de parkerade bilarna borta, endast de mörka rutorna i den omgivande snön visar att där har funnits något. En nacke och en klippa lämnar inte mycket information men har överraskande stora likheter

Bokens sista bilder föreställer öde fält i ett dimmigt gråväder. Bilderna sitter lite ocentrerade i kopieringsramen och regn har hamnat på linsen. I horisonten skymtar en skog eller en stad.

Två texter söker förklara bokens bilder för den som vill ha vägledning i det rika bildflödet.

Fotografi: Thomas Wågström
Text: Karl Ove Knausgård, Niclas Östlind
Förlag: wagström books, 2022
Formgivning: Johan Melbi

Läs mer