Fotobokspriset | 14 Febr 2023 | SFF

Cato Lein nominerad till Svenska Fotobokspriset 2023

Cato Leins bok Northern Silence är en av fem nominerade fotoböcker till Svenska Fotobokspriset 2023.  

Cato LeinNorthern Silence (André Frère Éditions) 
Formgivare: João Linneu, Fernanda Fajardo 
Textförfattare: Sophie Allgårdh 
Redaktör: André Frère  

Juryns motivering: En poetisk och dramatisk skildring av nordligaste Norge där fotografen har sitt ursprung. Uttrycksfulla porträtt av människor och landskap, där kylan också har lämnat fysiska avtryck i bilderna. Detta mångåriga projekt speglar en plats i förändring. Formgivning och tryckkvalitet förstärker läsarens upplevelse. 

Cato Lein (1957) är en av Sveriges främsta porträttfotografer med många av landets största kulturpersonligheter bland sina uppmärksammade bilder. Tidigt hittade han ett unikt bildspråk, en stil som han under hela sin karriär behållit, förfinat och arbetat vidare med. I sin fotoboksprisnominerade bok Northern Silence är det hemtrakten i Finnmarken som porträtteras, både landskapet och människorna. Fotografierna är tagna under en 25-årsperiod mellan 1984 och 2014, sen tog det ytterligare åtta år för boken att ta form. 

Foto: Tove Falk Olsson

– För mig är hemligheten med Northern Silence att den är gjord under så lång tid. Bilderna har fått växa hos mig och stärkts med åren. Hade jag förverkligat det här bokprojektet tidigare hade resultatet varit ett helt annat, säger Cato Lein. 

Några av bilderna i Northern Silence är från mitten av 1980-talet, bilder av den Finnmark som Cato Lein växte upp i. När han återvände kort efter Sovjetunionens upplösning, var livet i hembygden något helt annat än vad han lämnat några år tidigare. Gatuskyltarna hade fått namn på norska, samiska och ryska och nu kunde man besöka Murmansk i öst. Allt var mer öppet och Lein fotograferade nu sina vänner i deras nya liv, ofta i stora amerikanska bilar. En bit in på 2000-talet återvände Cato Lein för att fotografera landskapet under olika årstider och ytterligare några år senare tog han sig an större delar av området, ända in i den samiska delen av Finnmarkens inland.   

Merparten av bilderna i Northern Silence är fotograferade med storformatskamera och presenterar en serie svartvita bilder med djupa kontraster.  

– Northern Silence är på många sätt en hyllning till fotokonsten och det fotografiska arbetet. Jag vill också att man ska känna mycket när man möter motiven, oavsett vad man känner. Min förhoppning är att betraktaren stannar till och vill återkomma till bilderna, säger Cato Lein. 

Vägen till fotograferandet tog Cato Lein i egna händer, just inflyttad till 1980-talets Stockholm från nordligaste Norge i Troms och Finnmark Fylke. I Stockholm kunde han via gallerier och Moderna Museet komma i kontakt med fotografer som Richard Avedon och Josef Koudelka. Han köpte begagnade kameror och började fotografera. Det som senare kom att bli Cato Leins signum som fotograf utformades vid en fotografering med Susan Sontag under ett av hans många uppdrag att porträttera författare för Dagens Nyheters kulturredaktion.   

– Ofrivilligt bröt jag någon slags regel som gällde för fotograferande med storformatskamera där objektet skulle stå på ett visst ställe. I stället, kanske på grund av min okunskap, gjorde jag strukturen kring fotograferandet mycket lösare än normalt där Susan Sontag såg ut att vara på väg ur bild, med resultatet att bilden fick nytt liv, nytt djup och blev en berättelse i sig, säger Cato Lein. 

Cato Lein har skolat sig till fotograf med stor hjälp av sina två, vitt skilda mentorer inom fotografi; Gunnar Smoliansky och Hatte Stiwenius. Smoliansky är känd för sin förmåga att fånga små vardagliga detaljer och spår av människor i sitt fotograferande av Stockholm, en stil som låg i stor kontrast till Hatte Stiwenius action-fotograferande av den svenska punkscenen.  

– Både Gunnar och Hatte har varit otroligt viktiga för mig, på helt olika sätt. Kanske är det kombinationen av de två som hjälpt mig hitta min egen personliga stil, både i fotograferandet som konstform, och i mitt eget sätt att närma mig människorna jag porträtterar, oberoende hur uppburna de är eller har varit i kulturvärlden, säger Cato Lein.  

Foto: Tove Falk Olsson

Cato Lein är utbildad tryckare, något som framgår av materialvalet i Northern Silence. Formgivningen har han dock helt överlåtit till João Linneu och Fernanda Fajardo, som lyckats skapa ett flöde som uppmuntrar läsaren att stanna upp i bilderna och inte bläddra förbi. Boken hade release på Paris Photo 2022, nyss kommen från pressarna i Verona. Cato Lein har tidigare gett ut sex fotoböcker på uppdrag. Den mest kända är Blick/Sight, med 145 av Leins många författarporträtt som publicerats i GP och DN. Northern Silence är hans första egna fotoboksprojekt.

– Ett projekt från hjärtat, avslutar Cato Lein.

De är nominerade till Svenska Fotobokspriset 2023

Berättelser som berör på djupet med ett starkt socialt engagemang – så kan de fem nominerade fotoböckerna till Svenska Fotobokspriset 2023 sammanfattas. Läs om de nominerade här.