Fotobokspriset | 13 Mars 2024 | SFF

De är nominerade till Svenska Fotobokspriset 2024

Kvinnohistoria, queert tänkande och tillbakablickar i både ljus och mörker är delar av innehållet i de fem nominerade böckerna till Svenska Fotobokspriset 2024. Vinnaren utses den 20 mars på Bio Rio i Stockholm.  

De är nominerade till Svenska Fotobokspriset 2024

Foto: Per Englund

Tidslinjer kastas omkull, minnen väcks till liv och historia både skapas och bevaras. Nu presenteras nomineringarna till Svenska Fotobokspriset 2024. Gemensamt för de fem väldigt olika fotoböckerna är berättelser om människan ur olika perspektiv, både nu och då. 

Thomas Wågström – Case Closed
Förlag:
wagstrombooks
Formgivare: Thomas Wågström.
Textförfattare: Karl Ove Knausgård, Niclas Östlind

Kännetecknande för Thomas Wågströms fotografi är en underliggande ton av gåtfullhet. Det handlar om människans existens och villkor på jorden och mysteriet kring livet. När hans bilder från olika tidsperioder nu ställs mot varandra på nytt i Case Closed, har Wågström lyckats skapa ett flöde som tydliggör hans berättelse och förstärker det centrala i hans bildvärld. Läs mer om Thomas Wågström och Case Closed här.  

Elina Birkehag – D FOR DAUGHTER
Förlag: Spector Books
Formgivare: Laslo Long.
Textförfattare: Amelia Groom, M. Ty, Quinn Latimer, Meg Miller, Jungmyung Lee, Matilda Kenttä, Linnea Rutz, Jennie Tiderman-Österberg

D FOR DAUGHTER är en berättelse för eftervärlden om de inristningar som vallkullorna gjorde på trädstammar i skogarna när de arbetade tillsammans på fäboden under sommarhalvåret. I boken samlas fotografier, anteckningar, teckningar och andra spår och upptäckter från området kring Halgonberget i Rättviks kommun där Elina Birkehag reste omkring och arbetade under ett års tid. Alltid tillsammans med bokens grafiska formgivare Laslo Strong. Läs mer om Elina Birkehag och D FOR DAUGHTER här.

Kjell-Åke Andersson – Kära Aspudden
Förlag: Stockholmia
Formgivare: Anton Hull
Redaktör: Bo Larsson

Kära Aspudden är en berättelse om Aspudden i södra Stockholm dit Kjell-Åke Andersson flyttade med sin käresta och sin nyfödda dotter i början på 1970-talet. Andersson hade i enlighet med Christer Strömholms direktiv ständigt kameran till hands, till och med i sängen. Uppmaningen var att alltid titta upp, se sig omkring och fånga in sin miljö genom kameran. Aldrig tillrättalagt och alltid i svartvitt. Fotografierna från Anderssons fotograferande av sin närmiljö, bilder av grannar och området, ger en stark inblick i livet i den slitna stockholmsförorten, till stor del befolkad av människor ur den sista generationen som byggde det svenska folkhemmet.  Läs mer om Kjell-Åke Andersson och Kära Aspudden här.

MC Coble och Louise Wolthers – Things Change Anyway
Förlag: Breadfield Press / forlaget *[asterisk]
Formgivare: MC Coble och Louise Wolthers
Essäer: Louise Wolthers
Teckningar: MC Coble

Things Change Anyway är ett dynamiskt montage över tid och rum som speglar hur förändring, queert släktskap och icke-mänsklig anknytning kan se ut. Allt presenterat i en konstellation av ögonblick i livet som pågår här och nu. En radikalt icke-linjär dagbok utan kronologi eller kapitelindelning och utan någon hierarki. Ämnena kretsar kring den egna relationen, familjen, vänner och naturen. Om förändring, könsaffirmerande transition och om utmaningar med klimakteriet. Det handlar om en nyfikenhet att försöka förstå oss själva, om att synas på egna villkor, men också om författarnas relation till fotografi. Läs mer om MC Coble, Louise Wolthers och Things Change Anyway här. 

Jenny Lindhe – Tingen
Förlag: Breadfield Press
Formgivare: Fia Djerf
Textförfattare: Jenny Lindhe, Cecilia Lindhe

Jenny Lindhes syster tog livet av sig endast tre år efter att systrarnas pappa gått bort på samma sätt. I tumultet skulle saker slängas, säljas och bevaras. Det som blev kvar var en enda kartong – märkt Cecilia. För Jenny Lindhe är det en erfarenhet, tanke eller upplevelse som kommer från henne själv som startar en process. Hon är fascinerad av den dubbelhet som kan upplevas av efterlevandes ting, fotografier och berättelser. Saker som bara är just saker, som är tysta men som samtidigt skriker att de har levt. Hon bestämde sig för att fotografera Cecilias saker så som hon fann dem i kartongen, en efter en och alltid exakt på den plats där hon hittade dem. Texterna i Tingen är anteckningar från Cecilias sista år i livet, texter som kombineras och kompletteras med Jennys enkla beskrivningar av vad hon ser och vad hon har fotograferat. Läs mer om Jenny Lindhe och Tingen här.

————————————————–

Nytt för i år är Lilla Fotobokspriset, ett pris som premierar fotoböcker med lägre upplagor, experimentella produktioner och fotografiska artists books. Lilla Fotobokspriset har ingen nomineringsprocess utan delas ut direkt till en vinnare på Svenska Fotoboksgalan den 20 mars 2024. Vinnaren får ett stipendium på 20 000 kr. 

De fem nominerade har utsetts av en jury bestående av Dawid (Björn Dawidsson), fotograf och konstnär, Stefan Bladh, fotograf och filmare, Sara Meidell, kulturjournalist och författare, verksam som kulturredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sepidar Hosseini, multidisciplinär art director, grafisk formgivare och bildkonstnär samt Maja Daniels, fotografibaserad konstnär och filmare samt vinnare av Svenska Fotobokspriset 2020. Läs mer om årets jury här.

————————————————–

För ytterligare information samt kontakt med de nominerade, kontakta: Moa Abrahamsson, Abby PR, 070-791 20 00, moa@abbypr.se, eller Annika Thörn Legzdins, ordförande Fotoförfattarna, Svenska Fotografers Förbund,  070-884 80 10, annika@legzdins.se.  

Du hittar pressmeddelande, pressbilder och författarnas biografier i vårt pressrum.

Svenska Fotobokspriset instiftades 1996 med syfte att främja svensk fotoboksutgivning. Vinnaren tilldelas en prissumma på 40 000 kronor, övriga nominerade får 10 000 kronor vardera. Bakom Svenska Fotobokspriset står Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund.