Nyheter | 11 Dec 2019 | Jenny Gustafsson

Fotobokens formgivning

Vi har ställt ett par frågor om fotoboken och formgivning till Patric Leo, grafisk formgivare och en av ledamöterna i juryn för Svenska Fotobokspriset 2020. Läs hans svar här och skicka in ditt fotoboksbidrag senast måndagen den 16 december.

Fotobokens formgivning

Hej Patric Leo, grafisk formgivare och en av ledamöterna i juryn för Svenska Fotobokspriset 2020. Du arbetar i stort sett uteslutande med konst-, foto- och illustrerade fackböcker. Hur skulle du vilja beskriva formgivningens funktion just vad gäller fotoböcker?
Formens roll är väldigt olika beroende på när formgivaren kommer in i projektet och hur pass färdig fotografen är med sitt arbete. En del av formgivningsarbetet som kommer in tidigt är den kreativa processen med val av bilder och att hitta rytmen i berättelsen. Pappersval och mer tekniska frågor kring tryck är också viktigt att göra tidigt så att bilderna kan förberedas på rätt sätt.

Nästa del är mer en produktionsdel som består bland annat av att finslipa layouten och storlekarna på bilderna och titta på provtryck. Omslaget blir ofta en separat del i processen som kan bli färdigt tidigt i arbetet eller komma väldigt sent och vara svårlöst. Ett spännande arbete.

Har du någon/några favoriter bland fotoböcker med i dina ögon extra bra formgivning?
Ett mästerverk som betytt mycket för mig är Alexy Brodovitch Observations med Richard Avedons bilder. Publicerad 1959. Där upphäver Alexy uppslagen och bokens bunt blir till en fördel genom fantastisk beskärning och layout. Truman Capotes fina textkapitel utan bilder skapar en bra rytm i boken.

Svenska Fotobokspriset
I år kan du tävla med fotoböcker från 2018 och 2019. Fotoförfattarsektionen inom Svenska Fotografers Förbund arrangerar Svenska Fotobokspriset för att uppmärksamma och stimulera kvalitativ fotoboksutgivning. Vinnande bok erhåller ett stipendium om 60 000 kr och övriga nominerade 10 000 kr var. Vinnare tillkännages på Fotoboksgalan den 11 mars på Bio Rio i Stockholm. Inlämningen är öppen till och med måndagen den 16 december.  Till ansökan.

Fotoboksjuryn
Juryn i sin helhet består av Ashik Zaman, chefredaktör och curator, konstnären Helena BlomqvistLinda Bergman, konstnär/fotograf, fotografen Micke Berg och grafiska formgivaren Patric Leo. Läs mer om juryn här