Nyheter | 20 Jan 2020 | SFF

Fotoboksjuryns arbete är klart!

Fotoboksjuryn är nu klar med sitt arbete med att gå igenom de rekordmånga inlämnade böckerna till Svenska Fotobokspriset 2020. Vilka de fem nominerade böckerna är blir officiellt i början av februari. Vem som vinner får vi veta på fotoboksgala på Bio Rio den 11 mars.

Fotoboksjuryns arbete är klart!

Årets fotoboksjury: Ashik Zaman, Linda Bergman, Patric Leo, Micke Berg och Helena Blomqvist. Foto: Jenny Gustafsson

–Vi känner oss glada och inspirerade av juryarbetet. Det var intressant att få djupanalysera fotoböcker tillsammans med många fina inlämnade bidrag, vi önskar vi hade kunna lyfta fler än bara fem nominerade. Det var roligt att se att så många skickat in och att det görs så många fotoböcker i Sverige säger årets jury som består av Linda Bergman, konstnär/fotograf, Ashik Zaman, chefredaktör och curator, konstnären Helena Blomqvist, fotografen Micke Berg och grafiska formgivaren Patric Leo.
 
På frågan om juryn kunde se någon särskild tendens bland årets inlämnade böcker svarade de:
– Det är svårt att peka ut någon speciell tendens, vilket är trevligt då det visar att fältet har en bredd. Vi noterade och tyckte att det var intressant att textförfattare lyfts fram som medupphovsman i några fall, som till exempel med Kristian Bengtsson och Johan Wirfälts bok eller med Stephen Gill och Karl-Ove Knausgård. Att någon skriver en boktext är vanligt men i dessa exempel lyfts verkligen textförfattaren fram extra. Nu var det ju inte många böcker som det var fråga om, men det kan ändå tas upp som en intressant företeelse.
Många fotoförfattare ger ut på utländska förlag eller på eget förlag, noterades också. Vi var glada att se några artist´s books och hoppas ännu fler skickas in nästa år.

Micke Berg, Patric Leo, Ashik Zaman, Linda Bergman. Foto: Jenny Gustafsson

Helena Blomqvist. Foto: Jenny Gustafsson

 

SAVE THE DATE! De fem nominerade böckerna tillkännages inom kort och vinnaren avslöjas den 11 mars på fotoboksgala för Svenska Fotobokspriset 2020 på Bio Rio i Stockholm. Det blir föreläsning med Susan Meiselas, prisgala ledd av Ika Johannesson och mingel och bubbel i baren. Anmälan öppnar i början av februari.