Fotoförfattarna | 13 Dec 2021 | SFF

Fotoboksutställningen till Västerbottens museum

Nu visas alla bridragen till Svenska Fotobokspriset 2021 på Västerbottens museum. 

Fotoboksutställningen till Västerbottens museum

Foto: Alexandra A. Ellis / Västerbottens museum.

Den drygt 100 fotoböcker stora utställningen går att se i entréhallen på Västerbottens museum till och med 31 januari 2022. Utställningen har under året gjort nedslag i flera utställningsrum från söder till norr, och sista anhalt på vägen är Västerbottens museum.   

Böckerna finns tillgängliga att bläddra i och läsa, och presenterar tillsammans en rad teman såsom djur och natur, personliga berättelser, arkitektur och konst. En portion av böckerna är utgivna på etablerade förlag, vissa på mindre förlag och en del ges ut av fotografen själv. 

Med på turnén finns naturligtvis också vinnarna av Svenska Fotobokspriset 2021: Xenia Nikolskaya, Martin Bogren och Nadja Bournonville. Se Nikolskayas finstämda skildring av den egna familjens resa, Bournonvilles magiska närbilder av djurens värld, och Bogrens stämningsfulla berättelse om vintern som går över i vår. 

En fotobok är föränderlig och spännande, uppslukande, absorberande och komplex. Den har en aura omkring sig som skapar en känsla av laddad närvaro eller mystik. Varje bok är en plats för associationer, och berättelser med kulturella betydelser och poetiska utrymmen. Det finns inga gränser för vad en fotobok kan vara.

Annika Thörn Legzdins, Ordförande Fotoförfattarna, Svenska Fotografers Förbund.