Fotobokspriset | 7 Febr 2024 | SFF

Kjell-Åke Andersson nominerad till Svenska Fotobokspriset 2024

Kjell-Åke Anderssons bok Kära Aspudden är en av fem nominerade till Svenska Fotobokspriset 2024.  

En film av Lars Dareberg. Översättning och textning Emily Berry Mennerdahl och Timo Menke.

Kjell-Åke Andersson – Kära Aspudden
Förlag: Stockholmia
Formgivare: Anton Hull
Redaktör: Bo Larsson

Juryns motivering: Med stark närvaro och en ömsint hållning gestaltar Kjell-Åke Andersson en kort men avgörande tidsperiod i Aspuddens historia. Fram träder ett tidsdokument över tidens stora gentrifieringsprocesser och de människor som befolkade dessa miljöer, som han själv var en del av.

Kjell-Åke Andersson (1949) har de senaste 45 åren arbetat som fotograf och filmregissör med storfilmer som Mig äger ingen, Juloratoriet och Min store tjocke far. Utgångspunkten i hans arbete är det stora intresset för bilden och bildens kraft i berättandet. Grunden till det lades i början av 1970-talet på Christer Strömholms Fotoskola i Stockholm där just bildintresset och det dokumentära fotograferandet stod i fokus. Det var också under den här tiden som Kjell-Åke Andersson skapade bilderna till boken Kära Aspudden som nu är nominerad till Svenska Fotobokspriset.

Foto: Per Englund

Kära Aspudden är en berättelse om Aspudden i södra Stockholm dit Kjell Åke Andersson flyttade med sin käresta och sin nyfödda dotter i början på 1970-talet. Andersson hade i enlighet med Christer Strömholms direktiv ständigt kameran till hands, till och med i sängen. Uppmaningen var att alltid titta upp, se sig omkring och fånga in sin miljö genom kameran. Aldrig tillrättalagt och alltid i svartvitt. Fotografierna från Anderssons fotograferande av sin närmiljö, bilder av grannar och området, ger en stark inblick i livet i den slitna stockholmsförorten, till stor del befolkad av människor ur den sista generationen som byggde det svenska folkhemmet.

– Boken heter Kära Aspudden för att det var precis det det var. En kär plats där det fanns en solidaritet mellan grannarna och en respekt för livet man levde. Det var slitet och nergånget och människorna som bodde där var ofta på den sociala nedre delen. Men det var en stadsdel i Stockholm där man fortfarande kunde bo billigt och där även udda existenser hade möjlighet att leva. För mig var ”Udden” en fantastisk plats med stor samhörighet och gemenskap som bländade mig då och som jag bär med mig än idag, säger Kjell-Åke Andersson.

I Kära Aspudden får betraktaren möta Kilas, Nancy, Åke, Siv och många fler. Det är bilder från grannen Svennes eftermiddagsfester där det bjöds på dragspel, dans och brännvin. Det är bilder från folklivet på gatorna, ölhallen Aspen som öppnade klockan sju på morgonen, och aktiviteterna på Hägerstensvägen. Kjell-Åke Andersson har bevarat hundratals fotografier från den här tiden där ett urval nu samlats i fotoboken Kära Aspudden.

Foto: Per Englund

Parallellt med nomineringen till Svenska Fotobokspriset har Kjell-Åke Anderssons fotografier från gruvorna i Wales, även de från 1970-talet, efterfrågats. De kommer under våren att visas i en samlingsutställning på National Museum of Wales i Cardiff tillsammans med fotografier av bland andra Eugene Smith, Robert Frank och Bruce Davidson, fotografer som varit några av Anderssons största inspirationskällor.

De är nominerade till Svenska Fotobokspriset 2024

Kvinnohistoria, queert tänkande och tillbakablickar i både ljus och mörker är delar av innehållet i de fem nominerade böckerna till Svenska Fotobokspriset 2024. Läs om dem här.