Fotobokspriset | 17 Jan 2019

Fotoboksjuryn klar med sitt arbete

Fotoboksjuryn är klar med sitt arbete. Under två dagar har de gått igenom alla inlämnade böcker och valt ut fem nominerade. Vilka de fem är blir officiellt om några veckor. Vem som vinner Svenska Fotobokspriset får vi veta den 5 april.

Fotoboksjuryn klar med sitt arbete Foto: Stina Stjernkvist

Fotoboksjuryn 2019: Stefania Malmsten, John S. Webb, Klara Källström, Po Tidholm och Marie Nilsson.

– Nivån på alla böcker var genomgående hög. Det var svårt att välja. Särskilt roligt var det att se att så många tar sig an svåra frågor och anstränger sig för att göra dem tillgängliga, säger Po Tidholm.

– Väldigt värdefullt att få se vad som gjorts under året och att få tid att titta ordentligt och diskutera med kloka människor, säger Stefania Malmsten.

– Något som kanske var utmärkande var den mot omvärlden vända blicken. Det fanns flera exempel på berättelser som tar itu med den yttre världens beskaffenhet snarare än den inre, säger Klara Källström.

– Roligt att se att fotoboksutgivningen mår så bra. Jag tror att variationerna beträffande innehåll och form är större nu än när priset instiftades, säger Marie Nilsson som var ordförande för Fotoförfattarna på 90-talet.

Den 5 april anordnar Fotoförfattarna en dag på Hilton Slussen och då koras vinnaren. Läs mer här