Redaktionellt | 4 Aug 2020 | Maria Marteleur

Black Door Gallery lägger ner

Nu har den sista fotoutställningen visats på galleriet i Örebro. Gallerilokalen är uppsagd sedan i juli. Orsakerna är flera. 

Black Door Gallery lägger ner Black Door Gallery lägger ner. Foto: Black Door Gallery

Black Door Gallery lägger ner. Foto: Black Door Gallery

– Det fanns flera skäl. Det viktigaste var att Thomas dog för ungefär ett och ett halvt år sedan och det tog musten ur oss andra. Vi försökte hålla igång i ett tag till i hans anda, men det gick inte längre. Det var ett trioprojekt, säger fotografen och grundaren Magnus Westerborn.

För få
Han tillsammans med fotograferna Stefan Nilsson och Thomas Sundin startade galleriverksamheten med inriktning på foto för sju år sedan.
– Sedan verkade som om luften hade gått ur publiken lite. Vi såg att det var för få som kom. Det påverkade självklart ekonomin, så då bestämde vi redan i november 2019 att vi skulle lägga ner.  Vi kände också att vi var färdiga med gallerikonceptet som sådant.

Nya planer
Men bara för att lokalen är uppsagd betyder det inte att det inte finns nya idéer och planer på att fortsätta att visa foto för allmänheten.
– Nej, vi har många idéer som vi ännu inte har kommit i gång med, vi får se vad det blir, säger Magnus Westerborn. 

Örebroare som satte spår
Trots nedläggningen har verksamheten skapat många goda minnen för Magnus Westerborn. 
– Ja, jag minns speciellt när vi fick ta visa örebroaren och fotografen Stefan Bladhs verk The Family. Det är roligt att ta hem en person som har gjort karriär utanför Örebro och sedan visa hans verk här hos oss, säger Magnus Westerborn.

”Alla utom en”
En annan favoritutställning som Magnus Westerborn minns är Håkan Elofssons bilder av Indien från ett taxifönster. 
– Det lyckades vi klämma in alla hans bilder på den lilla hängningsytan. Alla utom en, den fick stå lutad på golvet, säger han.
Men nu väntar alltså nya projekt. 
– Vi hoppas på att klara av två projekt till hösten, säger han. 

 

 

Black Door Gallery

Black Door Gallery

Black Door Gallery öppnades av fotograferna Magnus Westerborn, Thomas Sundin och Stefan Nilsson.