Fotoförfattarna | 27 April 2022

Catharina Gotby tilldelas stipendium till Paris

Stort grattis till Catharina Gotby som tilldelas vistelsestipendium på Svenska institutet i Paris av Fotoförfattarna.

Catharina Gotby tilldelas stipendium till Paris ”Brandplats 0269”. Foto: Catharina Gotby

”Brandplats 0269”. Foto: Catharina Gotby

Att vistas i Paris skulle ge mig möjlighet att återknyta kontakter med den internationella fotografiska världen och med egna minnen av platser i staden. Tidigare har jag haft haft kontakt med fotografiska institutioner, gallerier och bokhandlare som MEP, Maison European de la Photographie där jag är representerad, Galerie VU, Fondation Henri Cartier – Bresson, Svenska Institutet, LE BAL och små enskilda gallerier. Min avsikt är att under en tid i Paris återuppsöka och knyta nya kontakterna för att visa mina arbeten och se nya gestaltningar av fotografi. I det undersökande fotografiskt arbetet ”En flykting korsar sitt spår” jag påbörjat om minnen, reflekterar jag genom fotografier över min bakgrund och förutsättningarna i mitt liv. Paris och resor innebar frihet, självständighet men var också en uppenbar risk. Min naivitet och ungdomliga gränslöshet skulle kunnat bli farlig. Genom att nu fotografera utvalda platser i Paris ska jag gestalta ambivalens till mitt ungdomliga risktagande. Vad var det egentligen som hände och varför? Skriver Catharina Gotby.

Svenska institutet och Fotoförfattarna inom SFF samarbetar kring gästbostad i Paris. Fotoförfattarna disponerar en av Svenska Institutets gästlägenheter under det två första veckorna i mars och de två första veckorna i november för att erbjuda en arbetsvistelse. 

Svenska institutet i Paris, foto: Julien Bourgeois.

Sök stipendium till Paris

Stipendiet kan sökas två gånger per år och består av två veckors vistelse i en av Svenska Institutets gästlägenheter samt ett resebidrag på 5.000kr. Nästa ansökningsperiod för vistelsestipendium till Paris är 1 september – 15 oktober 2022 (för vistelse i mars 2023). Läs mer här