Fotoförfattarna | 19 Aug 2024 | SFF

Fotoböcker vinner mark i Landskrona

Fotoböckernas värld är förunderlig och spännande, och någon som vet mycket om den är Annika Liljengren på Landskrona bibliotek. 

Fotoböcker vinner mark i Landskrona

Foto: Matas Grigaliunas, elev på Kulturskolan i Landskrona.

Annika Liljengren är både bibliotekarie på Landskrona stadsbibliotek och styrelseledamot i Fotoförfattarna. Hon har länge arbetat flitigt med att framhäva fotoboken på Landskrona bibliotek. Men hur gör man det bäst? 
 
Varför ska man plocka upp en fotobok?
För att det är något att hålla i handen! För att det inte är självklar läsning, för att det är spännande att titta i och känna på. För att de är viktiga tidsdokument.
 

Om man aldrig läst en fotobok tidigare, har du något konkret tips på var man börjar? 
Ge böcker tid. Det är lätt att avfärda sig själv och böckerna om man är för snabb. Sedan är ju fotoböcker bra om man inte har så mycket språk. Förra våren använde vi oss av Lars Tunbjörks bilder på vårt språkcafé. Det var betraktare som inte hade koll på honom eller på fotoböcker, men det blev roliga och äventyrliga samtal.

 
Hur har du jobbat med att framhäva fotoböcker lite extra på Landskrona bibliotek? 
Vi har placerat dem väl synligt i biblioteket och vi skyltar med fotoböcker. Vi har även haft förmånen att kunna göra program och bokcirklar om fotoböcker. Det finns också ett samarbete med Landskrona Foto.
 
Vad bläddrar besökarna helst i? Finns det något särskilt tema som lockar extra? 
Dokumentärt fotografi och mottagare av Svenska Fotobokspriset. För någon vecka sedan letade en besökare efter Kjell-Åke Anderssons bok ”Kära Aspudden”, som var nominerad till just Svenska Fotobokspriset 2024. Hon var bekant med författaren och gärna ville låna hans bok. Den var dock redan utlånad! 
 
Läs mer om Fotoförfattarnas arbete här. Och passa gärna på att läsa Tommy Arvidssons senaste fotoboksnotiser här.