Fotoförfattarna | 25 Aug 2011

Fotobokshösten är här

Det är mycket hemkomst i svensk fotoboksutgivning i höst. Hemkomst till en flydd barndom, en geografisk plats. Det handlar om att ställa en välkänd geografisk plats, något hemtamt och invant mot en helt ny och främmande.

Fotobokshösten är här

Ibland är minnesbilden av barndom en yta där samtiden avtecknas, något som kontrasterar och samtidigt belyser minnen och känslor. Inte sällan handlar numera fotografers längre bildprojekt om att hitta en ny väg mellan det personliga och det dokumentära uppdraget.

Nu i månadsskiftet augusti/september kommer tre intressanta böcker på Journal som alla hamnar inom detta med att återvända och samtidigt söka det okända och utmanande: Ahmet Unvers ”Långt borta”, Marie Sjövolds ”Dust catches light” och Erik Östenssons ”Jag ska ta hand om dig”.

Max Ströms förlag gav tidigare i sommar ut Mikael Anderssons ”Barnmark” och kommer i dagarna med Martin Bogrens ”Lowlands”, vilket sker i samband med att Fotografiska museet i Stockholm öppnar utställningen ”Lowlands” med bilderna ur boken den 2 september.


Bild: Mikael Andersson

Mikael Andersson (foto), Göran Tunström (text): Barnmark (Max Ström)

Under några somrar på 80-talet arbetade Mikael Andersson på barnkolonin Johannesgården i Dalarna. Med kameran ständigt närvarande blev det en bildberättelse om barndom, kolloliv, rädslor och lyckor. När han sållat och sammanställt sitt bildmaterial bad han författaren Göran Tunström att skriva texter till bilderna. Bokprojektet blev dock liggande liksom Tunströms texter som till stor del var i diktform. Nu två decennier senare kom boken denna sommar 2011 och har blivit en mycket speciell fotobok med Tunströms tidigare helt opublicerade material.

Martina Hoogland Ivanow: Far too close” (Steidl)

 Utkommen men fortfarande rykande aktuell är Martina Hoogland Ivanows ”Far too close” på Steidl, som handlar om att utmana det invanda genom att möta nya främmande miljöer. I det här fallet avlägsna platser som på ett eller annat sätt varit samlingsplatser för marginaliserade eller förskjutna människor eller folkgrupper. Projektet har tagit sex år och fört henne till så avlägsna platser som Sakhalin-ön i Ryssland och Tierra del Fuegi i Argentina. Som kontrast till dessa säregna platser innehåller boken porträtt av människor som står Martina Hoogland Ivanow emotionellt nära.


Bild: Martin Bogren

Martin Bogren: ”Lowlands” (Max Ström)

I sin bok ”Lowlands” återvänder Martin Bogren till sin barndomsby i Skåne. Han porträtterar människorna och omgivningarna. Det blir förstås inte enbart en geografisk resa, utan en inre resa tillbaka till barndomens by. Han försöker närma sig den längtan bort, till något större än barndomens begränsade rum. Han genomsöker såväl minnena som byn för att upptäcka vad som består, vad som kan lämnas därhän och vad som förändrats. Han låter sina fotografier genomsyras av en laddning av såväl förlust som något återvunnet. Martin Bogren har ställt ut runt om i världen och fick ett hedersomnämnade för sin förra bok ”Ocean” när Svenska Fotobokspriset 2009 avgjordes.

Bild: Catharina Gotby

Catharina Gotby: "Presence" (Amfora)

”Presence” är Catharina Gotby´s fjärde fotobok och finns ute sedan början av september.  1992 kom ”Evigt brinnande tid”, ”Med kroppen som slagfält” (2004) och ”Sång” (2008), samtliga på Amfora förlag.
Att minnas är att rekonstruera något som redan hänt skriver hon själv i en förklaring till sin bildsvit.  Det finns en särskild tyngd och ett uppriktigt allvar i hennes renodlade svartvita fotografier. Hon skapar en sparsmakad berättelse som kan läsas på flera sätt. Ofta handlar hennes bilder om mänskliga relationer. I minnet kan en händelse eller en känsla återskapas igen och igen, men ingen gång är sannare än den förra. Ständigt tillförs nya infallsvinklar, nya associationer, när vi betraktar  bilder som bara långsamt söker sig till varandra i boken, fyller i ett pussel, löser upp en gåta. Bokens styrka är dess närvaro och känsliga bildpoesi.
Catharina Gotby har tidigare varit nominerad till fotobokspriset med boken ”Med kroppen som slagfält” (Amfora förlag 2004). Den utnämndes även samma år som Svensk Bokkonst. ”Presence” är en av fem nominerade till 2011 års fotobokspris.

Hasse Holmberg: "Kajplats 311 -Betraktelser från en balkong" (HME Publishing)

För en vaken fotograf är den så kallade verkligheten aldrig långt borta. I höst kommer Hasse Holmberg och Jan Lundgrens bok ”Kajplats 311 – Betraktelser från en balkong" ut på HME Publishing/DEXT, ett förlag som vanligtvis ger ut fotohandböcker.
Hasse Holmberg är en gammal räv i fotokretsar inte minst känd som bild- och arkivchef på Pressens Bild, det som idag heter Scanpix.
Den här fotoboken är helt enkelt livet som pågår på kajen nedanför hans balkong i Hammarby Sjöstad. Det är mycket det, och fullt av märkliga händelser och gestalter. Street photography – javisst men kanske också ett intressant inlägg i den pågående debatten om, och lagförslagen om inskränkningar i, rätten att fotografera på allmän plats. Jan Lundgren som varit reporter på Expressen en massa år har satt poetiska och fyndiga ord till bilderna.

Bild: Carl Bengtsson

Carl Bengtsson: "Portraits" (Arena)

 Arena fortsätter i höst sin starka utgivning av fotoböcker med flera intressanta utgåvor. Nu kommer exempelvis Carl Bengtssons ”Portraits”. Carl Bengtsson hör till våra mest uppburna modefotografer med en egen stil som han själv kallar porträttmodefotografi. Han har publicerat sig i alla de stora internationella magasinen.
Hans första bok är följdaktligen just modefotografier, eller kanske då mera korrekt modeporträtt. Daniel Björk och Niclas Östlind har skrivit var sin essä i boken, som även ges ut i en specialutgåva om 30 exemplar med fem artist´s proof. Boken är formgiven av Henrik Nygren och Elisabeth Häggkvist.
”Portraits” ges ut i samband med att Röhsska museet i Göteborg öppnar en separatutställning med Carl Bengtssons bilder den 17 september.

Bild: Stefan Bleckert

Stefan Bleckert: "Ekoparksresan" (Arena) 

Både vägvisare och soffbordsbok kanske? ”Ekoparksresan” ges ut av Bokförlaget Arena denna höst och är skriven och plåtad av Sveaskogs naturvårdschef Stefan Bleckert, tillika fotograf och författare.
Han har valt ut 12 av skogsföretagets 36 ekoparker som är områden där ekologiska värden får styra över de ekonomiska ,som annars styr Sveaskogs verksamhet. Huruvida ekoparkerna alltså fungerar som ett slags förskönande skyltfönster för den stordrift som väcker debattlusta hos naturvänner kan alltså diskuteras. Men ”Ekoparksresan” visar på ett intressant sätt i bild och text vilka värden som såväl är hotade och som måste skyddas för att bevara en mångfald i naturen. Boken är ute redan.