abcdefefhsi
Fotoförfattarna | 23 Nov 2022 | SFF

Fotofokus: Den dokumentära traditionen och det etiska dilemmat – blicken, begäret och behovet

Med kamerans hjälp fördjupade sig Mary Ellen Mark (1940–2015) i andras liv och gav dem en egen, ofta kraftfull röst. Hur kan närhet och respekt skapas genom kamerans distans? 

Fotofokus: Den dokumentära traditionen och det etiska dilemmat – blicken, begäret och behovet

Amanda och hennes kusin Amy, Valdese, North Carolina, USA, 1990. ©-1963-2013 Mary Ellen Mark, Howard Greenberg Gallery, NY

Välkommen till en filmvisning av Mary Ellen Marks Streetwise, med efterföljande samtal om dokumentärt berättande och dess möjligheter och utmaningar med fotograferna Angelica Elliott och Martin von Krogh. 

Angelica Elliott gav 2020 ut sin debutbok Rågsved (Journal) som hon arbetat med i sju års tid och hennes bilder har bland annat visats på Färgfabriken i Stockholm, Österängens konsthall i Jönköping och The Victoria i London. I maj 2021 tog Elliott emot Lennart af Petersenspriset som delas ut varannat år av Stockholm Stad, och är aktuell med separatutställningen RÅGSVED på Stadsmuseet i Stockholm.

Martin von Krogh är en svensk-colombiansk dokumentärfilmare och fotograf som bor i Sverige och arbetar internationellt.  Han började som stillbildsfotograf som 17-åring och har under sin karriär fokuserat på sociala och humanitära frågor. Han har vunnit flertalet priser både som fotograf och som regissör. 2008 började han filma i syfte att göra sin första dokumentärfilm, ”Cinema Pameer ”, som släpptes  2020 och sedan dess har han nästan helt gått över till filmande.

Filmvisning och samtal äger rum tisdag 29 november kl. 18.00 i Klarabiografen, våning 2, vid Sergels Torg i Stockholm. Köp din biljett via Kulturhuset Stadsteatern här.

Tips! Passa även på att besöka fotoutställningen Mary Ellen Mark ett stenkast därifrån, på våning 3 i Kulturhuset Stadsteatern.

Fotofokus är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, Fotoförfattarna samt CFF – Centrum för Fotografi.