Fotoförfattarna | 24 Febr 2020

Satsning på samtal om foto i Landskrona under våren

Under våren samarbetar vi till vår glädje genom Fotoförfattarna i olika projekt med Landskrona Foto och Landskrona Bibliotek. En del i detta är en serie fotoboksworkshops/samtal med bland andra fotograferna Thor-Björn Johansson och Helene Schmitz, fotografen och konstnären DAWID och konstnären och skribenten Linda Bergman.  Välkommen!

Satsning på samtal om foto i Landskrona under våren

Foto: Helene Schmitz ur Thinking like a mountain

Programmet är en del av projektet Fotoboken – kulturstöd, föredrag och workshops. Projektets arrangemang baserar sig på ett antal Kulturrådsstödda fotoböcker utvalda av fotograferna Johan M AnderssonJonas DahlströmThor-Björn JohanssonHåkan KarlssonÖrjan Kristenson och Simone Magaard som ingår i projektets referensgrupp och är bosatta i Landskrona med omnejd.

Bildsamtal med Thor-Björn Johansson
Under våren kommer det arrangeras fyra samtal/workshops/föreläsningar och inleds med Bildsamtal med Thor-Björn Johansson som är författare till två fotoböcker.
Anmäl dig till biblioteketvuxen.program@landskrona.se.
Begränsat antal platser.

Datum: Torsdag 27 februari. Tid: 18.30.
Plats: Landskrona Foto, Tyghuset mittemot Landskrona museum.

Foto: Thor-Björn Johansson

Thor-Björn Johansson har varit verksam som frilansfotograf med sociala reportage och industrifoto och arbetar nu med konstfotogafi i svartvitt. Han utbildade sig i fotografi 1969–72 på reportagelinjen på Christer Strömholms fotoskola i Stockholm med examen 1972. 

Helene Schmitz berättar om sin senaste bok Thinking like a mountain 
Fotografen Helene Schmitz är just nu aktuell med utställningar på både Tomelilla Konsthall och på Fotografiska i New York. Nu kommer hon också till Landskrona för att berätta om sin senaste bok Thinking like a mountain och om sina många spännande fotografiska äventyr där hon har intresserat sig för den sköra och våldsamma relationen mellan natur och människa.

Foto: Helene Schmitz ur Thinking like a mountain.

Tid: 15 mars kl 13-14. Plats: Landskrona museum, Slottsgatan.
Föranmälan för att försäkra dig om en plats: biblioteketvuxen.program@landskrona.se
Fri entré.

This is a photograph – Workshop med DAWID (fullbokat)

Tid och plats: 18 april kl 10–17 på Landskrona Bibliotek, Regeringsgatan 13, Landskrona
Antal deltagare: 8 st.
Deltagarna ska ha med eget material som kan hanteras som underlag för egna böcker.

Dawid hör till de fotografer som framgångsrikt riktat blicken mot både motivet framför kameran och mot fotografin som medium och är en gränsöverskridare i flera avseenden. 

Föredrag: Vad är en fotobok? Med Linda Bergman
Linda Bergman föreläser om vad en fotobok är/kan vara samt diskuterar hur det är att arbeta med digitala respektive tryckta publikationer med utgångspunkt från VERK tidskrift och hennes förlag Boris Press. Linda Bergman lägger lite extra fokus på texter i fotoböcker, i och med att hon skriver till fotoböcker.

Tid och plats: 19 april kl 11.00-14.00, Landskrona Bibliotek, Regeringsgatan 13, Landskrona.
Anmälan: biblioteketvuxen.program@landskrona.se
Fri entré.

Linda Bergman, självporträtt.

Linda Bergman är konstnär, curator, konstvetare och skribent/kritiker och är chefredaktör för och medgrundare av VERK tidskrift. Linda Bergman driver också bokförlaget Boris Press, som bland annat ger ut fotoböcker.

Föredrag och workshops sker utspritt under 2020, så håll utkik även framöver.

Arrangörer: Landskrona bibliotek, Landskrona museum, Landskrona Foto, Fotoförfattarna inom SFF och arrangeras med stöd av Region Skåne.