Fotoförfattarna | 18 Febr 2016

Hedersomnämnade: Ellinor Westin

Juryn för Svenska Fotobokspriset vill ge ett hedersomnämnande till boken Come and seek with me elsewhere - the work of Ellinor Westin.

Hedersomnämnade: Ellinor Westin Foto: Ellinor Westin

En bok som inte uppfyller prisets kriterier men som genom en vacker manifestation synliggör och tillgängliggör ett gripande konstnärskap. Det som blir till böcker finns kvar.
Juryn, Svenska Fotobokspriset 2016

Fotografier av konstnären Ellinor Westin 1971-2008

Konstnären Ellinor Westin dokumenterade sig själv och sin omvärld från 19-års ålder fram tills hon avled endast 37 år gammal av bröstcancer 2008 i Göteborg. Ellinor blandade självporträtt med observant streetphotography och drömska landskapsfotografier från sina många resor och jobbade både iscensatt och dokumentärt. I hennes samlade verk finner man ett komplext förhållande till tillvaron som speglar en nyfiken människas sökande efter identitet, samhörighet och förståelse. Denna bok med hjälp av ett hundratal av Ellinors fotografier, är ett försök att berätta en del av hennes resa genom hennes egna bilder.

Född i Bangkok men adopterad av en svensk familj växte Ellinor upp i Skoghall utanför Karlstad i Värmland. Som tonåring gick hon en förberedande fotoutbildning i Göteborg varefter hon flyttade till New York och ICP, skolan som startades av den legendariska fotografen Robert Capa. Vid återkomsten till Sverige började hon på Konsthögskolan Valand i Göteborg där hon examinerades först åtta år senare, från master programmet Fri konst.


Foto: Ellinor Westin

Ett och ett halvt år efter hennes son Rafaels födelse 2002, fick Ellinor bröstcancer. Under sjukdomsförloppet som förvärrades gradvis fortsatte Ellinor att arbeta på sitt personliga egensinniga sätt och hon lät aldrig sjukdomen komma emellan sig själv och det hon ville göra, vare sig det gällde konsten eller livet. Ellinor ställde ut in i det sista, bland annat på Istanbuls Konstbiennal, Konsthallen i Göteborg och på den stora utställningen Kom Hem på Rackstadmuseet i Värmland, vilket blev hennes sista. Ellinor mottog flera stora stipendier under åren, men sommaren 2008 orkade inte hennes kropp mer och hon avled av sviterna av cancern på Sahlgrenska sjukhuset.

Inte ens vi som följde Ellinors utveckling på nära håll förstod till fullo hur sammansatt och unikt hennes konstnärliga arbete var förrän vi blev betrodda med att, förvalta hennes arv och började skanna alla hennes negativ och såg livsverket i sin helhet. Så det är med stolthet, vi nu efter fyra års ideellt arbete håller den färdiga boken Come and seek with me elsewhere, i vår hand. Och det är en ära för oss att få att vara del i att ge en kvinnlig konstnär och vän den plats i offentligheten och i konsthistorien som hon förtjänar.

Vi är: Mette Johansen (konstnär/fotograf och curator i Göteborg) Anna Bokström (konstnär/fotograf i Malmö), samt Nina Bacos (fotograf/redaktör, driver TalkSeePhotography i Glasgow). Den grafiska designen är resultatet av ett samarbete med Alexandre Deplanck på Compañeros. Come and Seek with me Elsewhere är finansierat genom en Crowdfunding-kampanj via Kickstarter och Längmanska Fonden. Boken utges av det nystartade internationella förlaget Sound of a Picture (SOAP) som drivs av Anna Bokström och Nina Bacos.

Den Buddist-Oranga boken kostar 350:- (frakt tillkommer dock via nätbeställning).
Det finns även en Rosa upplaga för 550:- Där intäkterna skänks vidare till Rosa Bandet/Bröstcancer föreningen. 

För frågor kontakta:
Mette Johansen: 076-878 65 71 / artist.mettejohansen@gmail.com
Boken kan köpas på fyra platser i Göteborg men går även att beställas via förlaget: www.soundofapicture.com
För övriga frågor kontakta redaktörerna för SOAP, Anna Bokström & Nina Bacos:
annabokstrom72@hotmail.com 076-238 23 21
nbacos@gmail.com +44790 663 36 90