Fotoförfattarna | 12 Febr 2014 | SFF

Inta Ruka tar svenska fotoböcker till Riga

Den lettiska fotografen Inta Ruka kurerar en bokutställning med svenska fotoböcker. Böckerna kommer att visas den 9-11 maj under den internationella fotofestivalen Riga Photo Month 2014.

Inta Ruka tar svenska fotoböcker till Riga Foto: Kalle SannerFoto: Kalle Sanner

Under två dagar i februari inventerade Inta Ruka Förbundets bibliotek i Stockholm. Biblioteket består till stor del av de genom åren inlämnade böckerna till Svenska Fotobokspriset. Inta Ruka har där valt ut ett trettiotal böcker på uppdrag av Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund.

Inta Rukas relation med svensk fotografi började på 1990-talet då hon lärde känna fotograferna Maud Nycander och Lars Tunbjörk. Sedan dess har hon haft ett flertal utställningar i Sverige och även publicerat boken ”People I Know” på förlaget Max Ström. Hon har också varit delaktig i att bjuda in svenska fotografer för utställningar och artist talks i Riga.

För Inta Ruka har fotoböcker fungerat som utbildning och inspiration. De har varit ett sätt för henne att hålla sig uppdaterad på vad som händer inom den samtida fotografin.

- Jag känner mig nära svensk fotografi eftersom jag har så många fotograferande vänner här. Jag vet att Sverige har så många talangfulla fotografer. Mitt urval av böcker är större än bara de mest kända namnen som Christer Strömholm och Anders Petersen. Jag vill att den lettiska publiken ska lära känna många olika sorters svensk fotografi, säger hon. 

Kalle Sanner, för Fotoförfattarna, Svenska Fotografers Förbund