Fotoförfattarna | 2 Nov 2021

Joanna Helander tilldelas stipendium till Paris

Fotoförfattarnas nya vistelsestipendium till Paris går till Joanna Helander.

Joanna Helander tilldelas stipendium till Paris Joanna Helander. Foto: Bo Persson

Joanna Helander. Foto: Bo Persson

– I Paris kommer jag bland annat att intervjua människorättsaktivisterna Serge Klarsfeld och Beate Klarsfeld. Klarsfeld gjorde sig känd för att 1968 offentligt ha örfilat den dåvarande tyska kanslern Kiesinger för hans nazistiska förflutna. Aktuellt är även deras ansträngningar att gripa krigsförbrytare och att övertyga politiker om vikten av att öppna alla arkiv och lagstifta mot förföljelser av minoriteter, skriver Joanna Helander.

Boken ”Om detta må ni berätta” gavs ut för 20 år sedan och på omslaget finns ett fotografi som tagits i Auschwitz – Birkenau. Bilden föreställer barn och vuxna utanför gaskammaren ögonblicket innan de mördades. När boken gavs ut kunde man inte identifiera någon på bilden, men idag vet man att de två pojkarna och kvinnan i bakgrunden är Irene Weiss bröder och mor. Då Irene och hennes familj ankom till Auschwitz tog några SS män ett antal fotografier som skildrar fångarnas ankomst och deras första tid i lägret.

Idag finns omkring 200 av dessa unika fotografier bevarade. På ett av fotografierna ser vi Irene Weiss som trettonåring på tågperrongen i Birkenau efter det att hon skiljts från sin familj. Att fotografera i Auschwitz var strängt förbjudet. Än idag vet man inte varför dessa bilder togs och klistrades in i ett album som senare hittades av en kvinnlig fånge. Joanna Helander har med kameran följt med Irene, idag 90 år, och hennes barn och barnbarn på en resa tillbaka till Auschwitz. Materialet ingår i kommande publikation och film ”Irene och planeten Birkenau” som Joanna gör tillsammans med filmaren Bo Persson. Det är ett vittnesmål av en kvinna som mot alla odds överlevde Auschwitz.

Nästa ansökningsperiod för vistelsestipendium till Paris är 1 mars – 15 april 2022 för vistelse i november 2022 (denna period sammanfaller med Paris Photo 2022).

Fotoförfattarna/SFF har tillsammans med Svenska Institutet i Paris vistelsestipendium, riktat till Fotoförfattare inom SFF. Stipendiet omfattar två veckors vistelse i en av Svenska institutets gästlägenheter i centrala Paris, samt ett resebidrag.