Fotoförfattarna | 27 Nov 2023 | SFF

"Fotoböcker har så mycket. De är skapade av personer som lagt ner sin själ och hjärta”

Landskrona stadsbibliotek satsar lite extra på fotoböcker. Nyss stod det dessutom klart att de får lön för mödan när de blev korade till Sveriges bästa fotobibliotek. För SVT Nyheter berättar Annika Liljengren om satsningen och förhoppningen om att fler bibliotek ska våga satsa på fotoböcker. 

Foto: Annette Welin (bilden är något beskuren)

Annika Liljengren, som är både bibliotekarie på Landskrona stadsbibliotek och styrelseledamot i Fotoförfattarna, har länge jobbat engagerat med fotoböcker. I linje med Fotoförfattarnas långsiktiga arbete med att stärka biblioteken och fotoboken – och inte minst att fotolitteratur ska vara tillgänglig för alla. 

– Fotoböcker har så mycket. De är skapade av personer som lagt ner sin själ och hjärta. Du behöver inte vara jättebra på att läsa. Du kan få en berättelse helt i bilder. Med en fotobok får man en chans att stanna upp och gå in i en annan värld, säger Annika Liljengren. 

Hon har också en förhoppning om att fler ska upptäcka fotoböcker, och biblioteket planerar att utöka sin samling. I det större perspektivet håller hon också tummarna för att utmärkelsen ”Sveriges bästa fotobibliotek” ska hjälpa till att väcka ett större intresse som ger ringar på vattnet. 

– Kanske är det andra bibliotek som blir inspirerade av oss, avslutar Annika Liljengren. 

Se hela inslaget på SVT Nyheters hemsida. 

Läs mer om Fotoförfattarnas arbete här. 

Foto: Hendrik Zeitler

Bli medlem i Svenska Fotografers Förbund

Svenska Fotografers Förbund är Nordens största intresseorganisation för de som är yrkesverksamma inom fotografi. Vi vill främja utvecklingen av fotografi och bevaka och befordra fotografins utövares intressen. Ansök här