Fotoförfattarna | 21 Okt 2022 | SFF

Lennart Durehed tilldelas stipendium till Paris

Vi gratulerar Lennart Durehed som tilldelas vistelsestipendium på Svenska institutet i Paris av Fotoförfattarna.

Lennart Durehed tilldelas stipendium till Paris

Vy över operahuset i Oslo. Foto: Lennart Durehed

Under stipendieperioden vill jag sammanställa material om tiden när jag ansvarade för utställningsverksamheten på galleri Camera Obscura, Stockholm 1977-1983. Galleriet har beskrivits i böcker om svensk fotohistoria som ”Fotografihistorier – Fotografi och bildbruk i Sverige från 1839 till idag” (2022), med huvudredaktör Anna Näslund Dahlgren,  samt i Niclas Östlinds doktorsavhandling ”Performing History: Fotografi i Sverige 1970-2014”.

Men det finns mycket mer att berätta om tiden då galleriet existerade. Jag har gått igenom pärmar och samlat en hel del anteckningar som jag vill sammanställa som underlag för en bok om galleriet.

De flesta kontakter galleriet hade var i från New York där jag bodde mellan 1973 – 1976. Men många kontakter togs vid Arles Fotofestival 1979 samt i Paris vid flera tillfällen. Jag hade kontakt med bland andra Michèle Chomette, som hade ett galleri nära Centre Pompidou. Chomettes galleri är stängt nu men jag skulle gärna träffa henne igen. Vi hade även samarbete med Galerie Zabriskie som då låg på rue Aubry le Boucher när vi gjorde en av de tidigaste utställningarna 1977 med Alfred Stieglitz. Senare gjorde vi en utställning med John Batho 1980 där vi visade Fresson fotografier. Vi visade 1978 en stor utställning med Eugene Atget bilder från Paris gator. Vi hade en Brassai utställning 1979 om Paris nattliv. Vi hade ett samarbete med Franska Institutet i Stockholm som visade ett tiotal av Brassai’s bilder. Jacques Henri Lartigue hade vi en stor utställning med. Även med Edouard Boubat och Philippe Blache. 

I Paris finns flera gallerier och museer som jag vill studera mera, och Maison Européenne de la Photographie har ett fint bibliotek att forska i.

Så skriver Lennart Durehed i sin ansökan, och mer om honom kan du läsa här.

Svenska institutet i Paris och Fotoförfattarna inom förbundet samarbetar kring gästbostad i Paris. Fotoförfattarna disponerar en av Svenska Institutets gästlägenheter under det två första veckorna i mars och de två första veckorna i november för att erbjuda en arbetsvistelse. 

Här kan du läsa mer om vårt vistelsestipendium i Paris. Nästa ansökningsperiod infaller våren 2023.