Nominerade till Svenska Fotobokspriset 2013
Här kan du läsa mer om de fem nominerade böckerna. Vinnaren presenteras på Rival, Stockholm den 30 oktober. Läs pressmeddelandet här
De nominerade till Svenska Fotobokspriset 2013 är:
Mats Andersson: ”Djur. 66 bilder.”
Mats Andersson, 1966, läste bland annat foto på Konstindustriskolan i Göteborg under 1980-talet. Därefter följde jobb som framförallt art director inom reklambranschen. Sedan 1989 har han varit verksam som art director och fotograf i Jönköping. Andersson har gett ut sex böcker.
Djur. 66 bilder visar en känslig fotografs möte med djuren. Slutresultatet är en bok fylld med fina stämningar och en djup känsla av närvaro. Mats Andersson tycker om djur och det syns i hans bilder. Livets mångfald finns i bilderna, uppbyggda av konstnärens personliga uttryck. Bilderna bekräftar att det finns levande naturfoto och visar också med tydlighet att man helt och hållet kan sammanföra natur- och konstfoto. Närvaron och den starka delaktigheten från fotografens sida är påtaglig; bilderna kryper in under huden.
Formgivare: Mats Andersson
Förlag Andersson Consulting AB
Jesper Waldersten: Walderstens Instagram
Jesper Waldersten, 1969, är konstnär, författare, illustratör och satiriker. Hans arbeten är oförutsägbara, smarta och många gånger oroande. Det var som illustratör i Dagens Nyheter och med boken Tack för senast din djävel som han blev känd för den stora publiken och vi fick stifta bekantskap med de skeva kropparna och de bittra kommentarerna, men också den sensuella linjen och den varma undertonen i dödshumorn. Waldersten har tidigare gett ut ett flertal hyllade böcker, senast Kent Waldersten – Lägg er inte i, ett samarbete med gruppen Kent.
Waldersten är en konstnär som är i takt med tiden och han använder sig av ett av vår tids mest använda medium. Stängt på grund av allt, så inleds denna lilla, stora, snabba och långsamma bok. Under ett år har konstnären tillvaratagit bilderna på sitt Instagramkonto och samlar i boken sin tragikomiska konst och speciella vardagsbetraktelser; tänkvärt, smått roande, aldrig utan udd – som alltid i Walderstens konst.
Formgivare: Patrik Leo
Förlag: Bokförlaget Max Ström
Handplockat – På utflykter i bildarkivet: Christine Sjöberg, Lars Dyrendom, Fröydi Laszlo, Hendrik Zeitler
Fotograferna/konstnärerna, tillika redaktionsgruppen för boken, har alla bakgrund från Högskolan för fotografi i Göteborg och har använt sig av både den akademiskt teoretiska delen och den konstnärligt praktiska när det gäller att forska kring den fotografiska bilden. Den gemensamma nämnaren fotograferna emellan är en stark tilltro till visuellt berättande och en önskan att genom ett fotografiskt bildmaterial föra en diskussion om ämnen som korsar flera olika områden. Med denna gemensamma grund skapade de vintern 2011 en konstutställning, ett teoretiskt seminarium och ett barnprojekt vid Göteborgs Naturhistoriska Museum, vilket boken är en vidareutveckling av. I boken medverkar, förutom redaktionsgruppen, Frida Klingberg, Tyrone Martinsson, Peo Olsson, Anna Samuelsson, Bryndís Snæbjörnsdóttir, Mark Wilson och Liv Emma Thorsen. Handplockat – på utflykter i bildarkivet är en bok om fotografi och dess samtida roll, men också en bok fylld av visuella berättelser. I boken har konstnärer och forskare undersökt bilder av människor, djur och natur i modernt fotografi, samt vilka historier och idéer dessa skapar och är medskapare till. Temat är bilder av djur och natur i fotografiska samlingar, museum och arkiv. Med en visuell ingång reflekterar boken kring både historia, naturvetenskap, filosofi, sociologi, psykologi, konst och konstvetenskap.
Formgivare: Daniel Flodin och Jesper Canell
Förlag: Förlaget 284
Förlagsredaktör: Fröydi Laszlo
Brandplats 3: Björn Larsson
Björn Larsson, 1966, föddes i Lund och gick ut från Universitetet i Göteborg 1992. Hans arbeten har visats på ett flertal konst- och fotofestivaler, soloF såväl som grupputställningar i Europa (Paris, Kulturhuset Stockholm, Derby), Afrika (TownHouse Gallery Cairo, Egypten) och i Asien (Seoul, Sydkorea). Sommaren 2013 ställde han även ut i Bogotá, Colombia och Atlanta. I sin konst fokuserar Larsson på naturen, politik och nationalitet. Bor och arbetar i Stockholm. Under två veckor i augusti 1999 genomförde svensk räddningstjänst, militär, hemvärn och polis en av de största räddningsinsatserna i modern svensk historia för att rädda en skog, nationalparken Tyresta. Björn Larsson har under tio år följt hur det brandhärjade området långsamt har förändrats. Dokument från de inblandade i räddningsarbetet och pressen berättar om det mycket dramatiska skeendet några extremt varma och torra augustiveckor; om brandbekämpningen och det efterföljande arbetet med att lagföra någon för brott.
Formgivare: Sebastian Wadsted
Förlag: Dokument Press
Rainbow Transit: Per-Anders Pettersson
Per-Anders Pettersson, 1967, flyttade som 23-åring till New York och har sedan dess arbetat med nyhets- och featurereportage i över 100 länder, däribland Kongo, Sydafrika, Etiopien, Uganda, Chad och Kina. Våren 1994 anlände han till Sydafrika för att bevaka landets första demokratiska val. Ur askan av en förtryckande, segregerad och rasistisk stat uppstod en demokratisk och multietnisk nation. Denna omvälvande händelse påbörjade Per-Anders Petterssons kärleksaffär med Sydafrika. Han har belönats med ett antal prestigefulla priser, däribland en andraplacering för Sexual abuse of children in South Africa i kategorin ”Issue reporting picture story” i Pictures of the year international 2003. I Rainbow Transit får vi följa hur fotografen under två decennier utforskar Sydafrika, denna ”regnbågsnation”, och förevigar den komplexa verklighet som återspeglas i det dagliga livet. En fascinerande odyssé som belyser en historisk utveckling.
Formgivare: Teun van der Heijden
Förlag: Dewi Lewis Publishing
Här finns högupplösta pressbilder .
Här finns mer information om Svenska Fotobokspriset 2013