Fotoförfattarna | 11 Nov 2011

Novemberböcker

Ingen har väl kunnat undgå höstmörkret som lagt sin våta filt över landet även om det samtidigt varit överraskande varmt. Om värsta bokflödet för hösten verkar över kommer det dock hela tiden intressanta fotoböcker. Här hittar du ett urval för november som vi fyller på efterhand.

Novemberböcker

 

Bild: Lasse Persson

Staffan Ekegren & Lasse Persson (foto):

Fångad av Gös – Från sjöbotten till matbord  (Votum förlag)

Fisk ska man ju äta men numera handlar fiskälskaren oftast med dåligt samvete. Utfiskningen är ett ständigt närvarande orosmoln. Hjälmaren var länge ett av Sveriges bästa gösvatten. I ett räddningsprojekt mot utfiskning i slutet av förra seklet, är Hjälmargösen idag miljöcertifierad och ”grön” att äta för den nogräknade.
Gösfisket är en hel kultur i sig med en färgstark historia. Den har Staffan Ekegren och Lasse Persson fångat (hm) i den här boken. I text och bild berättar de om ett liv på och kring en av landets stora sjöar och låter gösens rykte som en av de verkligt goda matfiskarna följa med till människor och miljöer där den kommer till sin rätt på matbordet. Det är ett stycke inspirerande mat- och kulturhistoria i text och bild för fiskälskaren.

Bild: Camilla Cherry

Camilla Cherry(foto), Petter Alexis och Patrik Elofsson (DJ Sleepy) (texter):

Goda dagars magi   (Telegram förlag)

Man kan inte låta bli att tänka: tiden går fort – inte minst när man har roligt. Svensk hiphop har tagit sig igenom flera faser av allt ifrån utanförskap till att omfamnas av den etablerade kultureliten. Däremellan finns en intressant och spännande historia att berätta. Det gör med bravur författarna till den här boken. Det är ett häftigt bokverk där inte minst Camilla Cherrys ömsom konstnärliga, ömsom dokumentära bildmaterial bär mycket av bokens innehållsliga tyngd. Hon har under många år varit nära den svenska hiphop-scenen och dess olika aktörer. Inte minst 90-talets utvecklingssteg. Här förenades afroamerikansk musik, hiphopens särskilda uttryck och svensk pop-tradition till musik som nått även långt utanför våra gränser – inte minst till den New York-scen som då var den unga hiphopens förebild och Mecka.

Bild: Mathias Grate

Mathias Grate: Before Silence (Egen utgivning)

Fotografins ansikte kan vara brutalt sakligt liksom svindlande poetiskt. Mathias Grate visar i den här vackert återhållna boken den fotografiska bildens existentiella sprängkraft. Den gavs ut i samband med utställningen med samma namn som boktiteln på Galleri KG52 i Stockholm nu i oktober. Grate är verkligen bildpoet. Med ett bildspråk som tungt söker sig ned i vårt inre framkallar han en värld av minnen, associationer, känslor och stämningar. Här sker ett stillsamt återkallande. Det är vemodigt och samtidigt hoppfullt i den förtröstan på det mänskliga, på livets kraft också när det blottar sin oåterkalleliga förgänglighet.
Det här är bilder som stannar länge, verkar stillsamt men med en kraftig essens. Definitivt en möjlig kandidat till 2012 års fotoboksnomineringar.