Fotoförfattarna | 24 Aug 2011

Ny fotoboksredaktör

Från och med i höst ansvarar den nye bokredaktören Stefan Nilson för fliken ”Fotoboksförfattarna” på SFF:s hemsida. Målet är att sidan skall bli den viktigaste och självklara sajten för att hålla sig à jour med vilka fotoböcker som ges ut i Sverige.

Ny fotoboksredaktör Foto: Magnus Westerborn

Berätta lite om vem du är.
- Jag är 50-talist och sedan 35 år tillbaka verksam som journalist och konstkritiker i Örebro. Konstkritiken fick tidigt en inriktning mot fotografi, inte minst tack vare Fotograficentrums dynamiska närvaro i staden med eget galleri under främst 1980-talet. Under andra halvan av 90-talet var jag bildchef på Nerikes Allehanda.

Hur ser du på fotoboken som företeelse?
- Ute i världen har den en självklar ställning och hög status. Den håller på att ta sin givna plats även här hemma. Vi är visserligen ett litet språkområde men just fotobokens generella upplägg, ett bildspråk de flesta kan ta till sig, gör att marknaden ser allt ljusare ut. Där spelar Svenska Fotobokspriset en viktig roll.

Vad ska du föra för Fotoförfattarna och andra fotoboksintresserade?
- Leverera nyhetsnotiser om aktuell utgivning förstås, spana trender, ger tips och speglar branschen.  Jag kan inte nosa upp allt själv utan aktualiteten bygger mycket på att alla därute som sysslar med ämnet - fotografer såväl som förläggare – hör av sig.

Har du någon favoritfotograf?
- Oj det finns så många, men måste jag välja någon eller några, får det bli Sally Mann, Francesca Woodman och Gregory Crewdson – det står ut för mig och som på skilda sätt undersökt det fotografiska mediets uttryckskraft.

 

Alla är välkomna att höra av sig om kommande utgivningar, bildprojekt och andra nyheter som kan passa under fliken Fotoboksförfattarna 

Stefan Nilssons mailadress: stefannilson@tele2.se