Reserapport Kavalla | 5 Aug 2023 | SFF

Reserapport från Kavalla: Alexandra Lige

Att resa till Kavalla var som att få ett vakuum från vardagen. Husets arkitektur gjorde mig hänförd och varje morgon började jag min dag med en svart kopp kaffe i den blomstrande trädgården innan arbetsdagen tog fart.

Reserapport från Kavalla: Alexandra Lige

Foto: Alexandra Lige

Jag placerade mig i biblioteket i sällskap med en författare och en professor. Vi hejade tyst på varandra på morgonen och försjönk sedan i våra respektive arbeten. Snabbt kom jag in i en arbetsro och det var fint att få möjlighet att kunna sitta ner med mina projekt under två veckor i maj. Jag arbetade med bildurval till en bok och ett nytt projekt som ännu inte har något namn.

Då och då kunde jag tillåta mig att upptäcka staden. Det blev en hel del steg, trappor och ställen som besöktes. Trots värmen hade turistsäsongen inte riktigt tagit fart. En helg tog vi båten till Thassos. Någon matade måsar med kex från relingen och vi andra förundrades över måsarnas precision. Vi stannade över på ön en natt på ett litet hotell precis bredvid havet och badade. Såg bläckfiskar som hängde på tork och maneter i havet. Hittade en klippavsats med röda sjöborrar, stora som kastanjer, och krabbor som spatserade runt.

Tillbaka i Kavallahuset bjöds det på barockkonsert, middagar och många trevliga samtal med de andra gästerna. Någon dag innan min hemfärd gick jag och författaren upp för berget med det stora korset. Hon berättade att hon alltid går upp hit under sina vistelser. Det är något speciellt med att gå upp för snåriga stigar där benen får rivsår och kliar. När vi kom upp satt vi och begrundade utsikten, pekade ut olika platser och delade på en öl.

Tack Fotoförfattarna, Svenska Fotografers Förbund och Svenska institutet för denna möjlighet!

Den 11 september öppnar nästa ansökningsperiod och avser vistelse i Kavalla under 2024. Läs mer om vistelsestipendiet här.