Reserapport Kavalla | 24 Nov 2023 | SFF

Reserapport Kavalla: Björn Nilsson

Att resa för mig är ett gränsland mellan insikter och vansinne. Det har alltid varit så. Så även denna gång.

Reserapport Kavalla: Björn Nilsson

Foto: Björn Nilsson

Att resa för mig är att som för alla att betrakta, känna dofter och smaker. Men för mig är det också alltid att möta mig själv. Mina demoner. Mina tillkortakommanden. Jag är halv, eller dubbel som vissa säger. Min pappa var från Ungern. Så det känns alltid som att komma hem när jag anländer till kontinenten. Det finns en konstig tvetydighet att tillhöra allt och inget. Så även denna gång. Vandrar. Fotar planlöst. Läser. Håller artist talk och försöker konversera med lokalbefolkningen. Alltid ler jag. Men jag är här för att göra upp med vissa saker. Saker jag borde gjort upp med för länge sedan. så jag sitter i trappor, på bänkar, vid vattnet. Låter det som behöver komma välla över mig. Står inte emot. Tar emot. 

Dagarna går. Lugnet infinner sig. Jag får ordning på mycket av det jag förutsatt mig att göra. Fotar för lokala affärer. Skriver och skickar iväg mycket jag tänkt göra men inte hunnit. Hittar till slut ett kafé där jag känner mig hemma. Ett litet fik i hamnterminalen. Går dagligen dit för kaffe, läsa och se på människor. Det är dagar där glädjen fyller mig. De små mötena. De små insikterna. Som gör allt det svåra värt att gå igenom. 

Jag är delvis här för att ordna och fortsätta med ett projekt om Farsta som jag arbetar med. Så naturligt försöker jag se likheter mellan Farsta och Kavalla. De är samma storlek. Farsta visserligen en förort mer än en stad. Men på ett sätt följer det ett mönster. Alla äldre är ute på förmiddagen och de yngre på kvällen. Det vi har tappat i Sverige hittar jag här. Det personliga. Visst finns det kedjor här, men majoriteten av alla affärer är lokala näringsidkare. Precis som i Farsta så samlas äldre på fik. Här gör temperaturen att man kan sitta ute, medan de äldre i Farsta ofta förpassas till nedervåningen och Konsums fik/spelhörna.…nu är det siesta. Jag ska sova. Blir alltid lika förundrad över när allt stannar av mitt på dagen….