Fotoförfattarna | 22 Jan 2016

Svenska Fotobokspriset 2016

2016 markerar 20-årsjubileet för Svenska Fotobokspriset. Nu presenteras årets fem nominerade fotoböcker och fotoboksförfattare.

Svenska Fotobokspriset 2016 Foto: Tove Falk Olsson

De nominerade är utsedda av en jury som även utser vinnaren som presenteras vid årets prisutdelning och gala på Rival i Stockholm den 19 februari. I årets jury finns bland andra Anders Petersen, som tog emot det allra första svenska Fotobokspriset för 20 år sedan. Anmäl dig till prisutdelningskvällen på Rival genom att osa till rival@sfoto.se 

De nominerade är:

Klara Källström & Thobias Fäldt - Village (B-B-B-Books/VU)
Jenny Källman – The Rectangle’s Sharp Stare (Art and Theory)
Martina Hoogland Ivanow – Satellite +Circular Wait + Second Nature (Livraison books, Art and Theory)
David Magnusson – Purity (Bokförlaget Max Ström)
JH Engström – Tout Va Bien (Aperture)

De nominerade fotograferna visar med sina verk upp stor konstnärlig bredd i svensk fotoboksutgivning. Innehåll och konstnärskap spänner från dokumentärt foto till utforskandet av att vara ofrivilligt betraktad. I Magnussons Purity uppmanas läsaren reflektera över hur egna erfarenheter påverkar hur vi tolkar ritualer och traditioner i andra kulturer, medan Hoogland Ivanows Satellite bland annat handlar om hur vi definierar oss i förhållande till varandra; hur förhållandet mellan två människor kan definieras av utrymmet mellan dem. I JH Engströms Tout Va Bien finns däremot ingen röd tråd att finna. Istället är bildsviten en slags visuell poesi med starka självbiografiska inslag. 

Jag är imponerad av den skörd spännande, välarbetade och vackra fotoböcker som vi fått ta del av i juryarbetet. Det har varit mycket intressant att vara en del av detta, säger Anders Petersen, fotograf, jurymedlem och tidigare vinnare av Svenska Fotobokspriset.

Svenska Fotobokspriset delas ut den 19 februari klockan 18:30 på Rival i Stockholm. På plats presenteras samtliga nominerade författare och deras böcker under ledning av Kristofer Lundström. Vinnaren tar emot ett stipendium om 60 000 kronor. Övriga nominerade får 10 000 kronor vardera. Anmäl dig till prisutdelningskvällen på Rival: maila till rival@sfoto.se och ange namn och email på de som kommer.

Juryn består av: 
Anders Petersen, prisbelönt fotograf och fotoboksförfattare, bland annat Photobook of the Year på Paris Photo 2012
Lotta Antonsson, konstnär verksam i Berlin, bland annat inom fotografi, collage och skulpturala installationer 
Per Lindström, fotograf, journalist samt pressforskare med fokus på den svenska bildjournalistikens historia
Matilda Plöjel, formgivare, bland annat till 2014 års vinnare av Fotobokspriset ”Nagoya Notebook” av Anna Strand, samt driver bokförlaget Sailor Press
Maud Nycander, prisbelönt fotograf och dokumentärfilmare. Hon har bland annat mottagit en Guldbagge för filmen Nunnan 2007 och nominerades för filmen om Palme 2012.

Pressbilder: liza@bystrombalodis.se eller här

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta:
Liza Skoglund, ByströmBalodis, liza@bystrombalodis.se, 0723-50 92 22
Magnus Westerborn, Fotoförfattarna SFF, magnus.westerborn@sfoto.se, 070-6263388                          

Svenska Fotobokspriset instiftades år 1996 av fotoförfattarsektionen inom Svenska Fotografers Förbund med syfte att lyfta fram och stärka kvalitativ fotoboksutgivning.