Fotoförfattarna | 18 April 2018

Fotoförfattarnas nya ordförande: Annika Thörn Legzdins

Annika Thörn Legzdins valdes av stämman den 14 april och tar över ordförandeskapet efter Magnus Westerborn. Vem är hon? Vi ställer några frågor.

Fotoförfattarnas nya ordförande: Annika Thörn Legzdins

Foto: Anneli Nygårds

Grattis till ordförandeskapet- vad tänker du att du kan bidra med?
Tack, det här känns superkul. Tillsammans med styrelsemedlemmarna och alla fotoförfattare vill jag fortsätta det fina arbete som hittills gjorts och utveckla frågor som gäller den fotografiska bokens framtid. Med min bakgrund inom konst och med min tid som anställd på SVT tror jag att jag kan bidra med strategier för publicering men också med tankar om nya plattformar för att synliggöra boken i ett utvidgat fält och i ett digitalt landskap. Målet är att lyfta fram fotoboken och de fotoboksproducerande fotograferna på allra bästa sätt.

Egna böcker?
Ja, 2017 kom Remediation på Jon Brunberg förlag med textfragment och svartvita fotografier och den reflekterar över exploateringens konsekvenser för människa och miljö. Translucence gav jag ut 2012 på Bokförlaget Arena med essäer av Camilla Flodin och Sophie Allgårdh.

Utställningar?
Mina egna projekt har ställts ut på bland annat Fotografins Hus, Halmstad Konsthall, CFF, i New York och på Museum of Modern Fine Art i Minsk.

Vad gjorde du på SVT?
Jag har jobbat som scripta, produktionsledare, redaktör, internationell koordinator och assisterande producent, både med planering och direktsändning av program och evenemang som Friidrotts VM, OS, Riksdagsvalet, Nobelbanketten och kungliga bröllop och dop.

Kan du använda den erfarenheten som ordförande tror du ? 
Absolut. Eftersom huvuddelen av mina uppdrag inom SVT har varit på stora och små sportevenemang där det gäller att vara både kreativ, strukturerad och flexibel.

Vad har du för utbildning?
Jag har en master på Akademin för Fotografi, Institutionen för konst och har tagit flera postmasterkurser som till exempel offentlig gestaltning på Konstfack, konst och arkitektur och kursen Photographic Artist Book på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm.

Vad gör du just nu förutom att du nyligen blivit ordförande?
Jag har precis lämnat in ett skissuppdrag för en offentlig gestaltning. En ny bok är under produktion i samarbete med journalisten Anna Tullberg, formgivaren Sandra Praun och konstnären Oscar Guermouche. Och tillsammans med Annika Jönsson, tidigare creative editor på TT, har jag nyligen startat gna project, ett projektrum för konst i Hägersten.

Namn: Annika Thörn Legzdins
Bor: Hägersten
Hemsida: legzdins.se/annika
Kontakt: annika.thorn.legzdins@sfoto.se