Fotoförfattarna | 19 Maj 2022 | Anders Alm

Låt dig inspireras av Alec Soth

”Att lyssna till Alec Soth är som att känna vårsolen lösa upp alla knutar i kroppen som en sträng vinter orsakar”  Anders Alm skriver om Alec Soths onlineföreläsningar.

Låt dig inspireras av Alec Soth

Foto: © Steere Otten

Det var i och med Magnum Photos och deras online kurser som jag på allvar upptäckte den amerikanske fotografen Alec Soth. Hans bidrag heter Photographic storytelling och den kursen köpte jag. Det visade sig att han var en verkligen bra och engagerande pedagog. I 19 avsnitt berättade han om sin bakgrund sina inspirationskällor och framför allt om sina böcker. Han guidade mig igenom processerna av urval, bildberättande och layout på ett mycket generöst sätt.

Dessutom upptäckte jag hans Youtube kanal som är helt dedikerad fotoböcker. I varje avsnitt plockar han fram några böcker ur sitt digra fotobibliotek och guidar oss igenom dem utifrån olika förhållningssätt. Han presenterar olika konstnärskap resonerar kring förhållandet text och bild eller pratar om nya fotoböcker som han gillar.

”Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv; varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela”. Dessa ord skrev poeten John Donne för över 400 år sedan och de är lika giltiga idag. Det kan också sägas vara temat för ett av Alec Soths senaste Youtube avsnitt som är drygt en timme långt.  Där gräver han ner sig i sin senaste bok, A pound of pictures. Det är en nördresa av stora mått och helt underbar.

A pound of pictures som fysiskt objekt har ett anspråkslöst yttre i beige canvas. Det är ingen bild på omslaget utan en textlapp med till synes orelaterade begrepp. Exempel vis: Beekeeping, gazing balls, yellow, Dot to dot, med flera. Soth:s tanke med det var att skapa en känsla av frihet; han kunde fotografera vad han ville. Han behövde inte hålla sig till ett givet tema. Samtidigt fungerade den som en att göralista/att fotografera lista.

Innehållet i boken består av en fotografisk roadtrip genom USA där Soth låter sig inspireras av många andra fotografer, poeter och amatörbilder som han köper från olika loppmarknader under sin resa. Den är i sitt upplägg en stream-of-consciousness som hyllar fotografiet.

I videon bläddrar Soth sakta igenom boken och stannar vid nästa varje uppslag och sätter in bilden i ett sammanhang. Sida för sida resonerar han kring sina bilder och om de som inspirerat honom på denna resa. Han visar med all tydlighet att det är lika omöjligt att inte påverkas av andra som det är nödvändigt att göra det. Exmplen är till största delen amerikanska fotografer, både kända och för mig helt okända. Han skäms inte alls att andras bilder har inspirerat honom och att det egna fotografiet påminner om ett som någon annan fotograf redan tagit. Bland andra nämner han Stephen Shore som en av sina största inspirationskällor för just denna bok.

Men oavsett gör han ändå alla bilder till sina egna.

Att lyssna till Alec Soth är som att känna vårsolen lösa upp alla knutar i kroppen som en sträng vinter orsakar. Lusten att gå vidare med mina egna vilande projekt formligen exploderar och jag ser nya storverk smyga fram över horisonten. Se videon och låt dig slukas upp av en passionerad fotograf och fotoförfattare. Det är en dryg timme du aldrig kommer att ångra. Här ser du den

Anders Alm