Fotoförfattarna | 19 Febr 2016

Martina Hoogland Ivanow vinner Svenska Fotobokspriset 2016

Boken "Satellite + Circular + Second Nature" av Martina Hoogland Ivanow vinner det 20:e Fotobokspriset på Rival 19 februari.

Boken har poetisk täthet och tyngd med en fotografisk personlighet som utmanar vår invanda blick på fotografi, och öppnar för personliga tolkningar. Formgivningens alla val står i dialog med innehållet och skapar en klarhet och skärpa. Juryns motivering, Svenska Fotobokspriset 2016.

Satellite + Circular Wait + Second Nature (2009–2010) handlar om gemenskap och isolering och hur vi definierar oss i förhållande till varandra; hur förhållandet mellan två människor kan definieras av utrymmet mellan dem.

I serien Circular Wait utforskar Hoogland Ivanow förhållandet mellan människan och naturen – ett förhållande som pendlar mellan kontroll och bristen på densamma. Circular Wait utgår, liksom Satellite, från en längtan efter det autentiska och vilda som är fundamentalt för många subkulturer. Titeln anspelar på ett tillstånd av harmoni med naturens cykler men samtidigt också på människans oförmåga att bryta mönster. Arbetet visar på den ömtåliga balansen mellan människan och naturen och väver även in frågan om kultur och hållbarhet.

Martina Hoogland Ivanow (1973) konstnärskap utmärks av en fascinerande mörk estetik. Med alternativa exponeringsmetoder, skuggor och motljus bryter hon medvetet mot normen om hur ett bra fotografi bör se ut. Intresset för motsatser, mänskliga relationer och komplexitet löper som en röd tråd genom hennes arbete; den fotografiska processen blir till ett utforskande av vår dualistiska natur och av hur självet relaterar till världen utanför. Utgångspunkten är ofta en plats hon besökt, människor hon träffat eller en historisk händelse och hon börjar ofta sitt arbete med en fråga eller ett tema. Tankarna rör sig mycket runt att observera, eller att bli observerad. Hon flyttade som 18-åring från Stockholm till Paris för att studera foto, och senare till New York för fortsatta studier på Parsons School of Design. Slog igenom på 90-talet då hon arbetade i London med kommersiella uppdrag. 2010 belönades hon med IASPIS stipendium och ett års residens på Künstlerhaus Bethanien i Berlin samt Scanpix fotopris för sitt projekt Satellite. Hoogland Ivanovs arbeten har ställts ut på bland annat Moderna Museet, The Barbican i London, Kulturhuset i Stockholm, Künstlerhaus Bethania (Berlin) samt Hermes Foundation (New York).

Formgivare: Sandberg & Timonen
Förlag: Livraison Books och Art and Theory

Vinnaren tar emot ett stipendium om 60 000 kronor. Övriga nominerade får 10 000 kronor vardera.
Svenska Fotobokspriset instiftades år 1996 av fotoförfattarsektionen inom Svenska Fotografers Förbund med syfte att lyfta fram och stärka kvalitativ fotoboksutgivning.

Nominerade till Svenska Fotobokspriset 2016:
Klara Källström & Thobias Fäldt - Village (B-B-B-Books/VU)
Jenny Källman– The Rectangle’s Sharp Stare (Art and Theory)
Martina Hoogland Ivanow – Satellite + Circular Wait + Second Nature (Livraison books, Art and Theory)
David Magnusson – Purity (Bokförlaget Max Ström)
JH Engström – Tout Va Bien (Aperture)

Presskontakt:
Liza Skoglund, ByströmBalodis
liza@bystrombalodis.se, 072-350 92 22
 

Svenska Fotoboksprisets hemsida