Fotoförfattarna | 26 Maj 2021

Filmserie: Hemma hos fotoboksförläggaren

Hur är det att ge ut böcker om fotografi och vad driver folk att ge sig in i den unika världen av skrivande, bild, böcker och formgivning tillsammans? Och hur ser det ut i deras bokhyllor och kontor? Följ med Nils Bergendal, filmare och fotograf, när han hälsar på hemma hos de fyra skånska fotoboksförlagen Breadfield Press, Null & Void Books, Sailor Press samt Johansson & Jansson.

Filmserie: Hemma hos fotoboksförläggaren

Matilda Plöjel, foto Petra Bindel. Gerry Johansson, foto Nils Bergendal. Tony Kristensson och Jenny Lindhe, foto Nils Bergendal. Peo Olsson, självporträtt

Vi tittar in i deras inspirerande bokhyllor och kontor och hör deras tankar om fotobokens betydelse idag och hur den kan tillgängliggöras på bibliotek, museum och i andra sammanhang. Filmserien är ett samarbete mellan Landskrona bibliotek, Landskrona museum, Landskrona Foto samt Fotoförfattarna/SFF. Med stöd av Region Skåne.

Del 1. Johansson & Jansson (Gerry Johansson)
I Höganäs möter vi Gerry Johansson som är den klassiska svartvita fotografin personifierad. Han har under sitt konstnärskap konsekvent fotograferat städer och landskap. Vi får höra Gerry Johansson berätta om förlaget Johansson & Jansson som i första hand ger ut hans egna publikationer men som också har samproducerat med bland annat GunGallery, MACKbooks i London, och Only Photography i Berlin. Del 1 av 4.
Visas den 19 maj 18.00.
 
Del 2. Null & Void Books (Peo Olsson)
Vi åker till Lund och träffar Peo Olsson som sedan 2014 driver Null & Void Books. De ger ut böcker om samtida fenomen inom konst och kultur. Utgivningen fokuserar på projekt som görs i tätt samarbete med konstnärer, skribenter och formgivare. Utgivet material skapar grunden för en långsiktig plattform för arbete med bokprojekt presenterade i specifika sammanhang. Del 2 av 4. Visas den 26 maj 18.00.
 
Del 3. Breadfield Press (Tony Kristensson och Jenny Lindhe)
Vi träffar Tony Kristensson och Jenny Lindhe (och terriern Krut) på Breadfield Press i Malmö . Vi tittar in i deras kreativa lokaler på Föreningsgatan som också fungerar som en mötesplats för fotografi och ramverkstad. Förlaget drivs av att förstå fotografers motivation samt processer bakom projekt, fotoböcker och utställningar. Breadfield Press har gett ut flertalet magasin och böcker, däribland det årliga bokpriset Landskrona Foto och Breadfield Dummy Award. Del 3 av 4.
Visas den 2 juni 18.00.
 
Del 4. Sailor Press (Matilda Plöjel)
Vi hälsar på bokformgivaren Matilda Plöjel, som grundat och driver Sailor Press från sin studio i Malmö. Vi lyssnar på när Matilda Plöjel berättar om hur hon vill utforska fältet mellan konst och grafisk formgivning. I nära samarbete med konstnärerna tar hon fram publikationer som undersöker konstnärens arbete såväl som boken som medium. Del 4 av 4. Visas den 9 juni 18.00.
 
Filmerna är ca 10-15 minuter långa och efter visningen finns tillfälle att ställa skriftliga frågor till förläggarna. Filmerna kan sedan ses i efterhand på Landskrona stads och Landskrona Fotos Youtube-kanal.