Fotoförfattarna | 31 Jan 2012 | SFF

Så här ger du ut din egen bok

Fotografen och fotoboksförfattaren Agnes Thor ger en introduktion till self-publishing. Det är numera en stor global rörelse som skapats kring utgivningen av fotoböcker.

Så här ger du ut din egen bok

Att ge ut en bok på eget förlag har länge förekommit inom litteraturen. Men inom fotoboksvärlden tycks det länge ha varit kutym att man ska ge ut sina böcker på etablerade förlag. Beror det på att förlagsbranschen är svår att ta sig in i? Eller kan det vara så att fotoboken länge har varit synonym med coffee-table böcker modell större, och att det då finns en rädsla för att bokprojektet ska bli alltför kostsamt? Här kommer en introduktion till self-publishing och den rörelse som skapats kring utgivningen av fotoböcker.

Varför självpublicera?
Att självpublicera ger dig frihet! Förlagsbranschen är till viss del en begränsad värld, förlagen har ofta limiterade resurser och satsar främst på etablerade fotografer. Det finns också en lite konservativare syn på hur en bok ska se ut. Genom att publicera själv kan boken i sig få ett mer personligt uttryck.

Att självpublicera har kommit att växa till något av en rörelse, främst utomlands finns mässor dedikerade till små förlag och egenpublicerade böcker, bland annat Off-Print i Paris och NY Art Book Fair. I de flesta fall handlar inte publiceringen om att tjäna pengar utan bygger på ett engagemang för fotografiet och konsten i tryckt form. Och kanske främst: en stor kärlek till böcker. Denna kärlek betalar inga hyror, men kan ge mycket annat i form av konstnärliga utbyten.

Vart ska man börja?
För det första behöver man ett material. Samla ihop en serie bilder, antigen i form av en samling singelbilder eller ett koncept, kanske har du en specifik berättelse du vill ge ut i bokform. Men en bok behöver inte alltid ha en tydlig berättelse.

Jag föreslår att man börjar med ett stort material och redigera ned efter hand. Skissa sedan upp en idé för bokens formgivning och utgå då från materialet i sig. Vad passar just dina bilder? Ska det vara en stor eller liten bok? Tunt eller tjockt papper? Färg eller Svartvitt? Hämta inspiration från andra fotoböcker och publikationer, och våga titta utanför de klassiska ramarna, hur ser layouten ut på en bok från mitten av 1900-talet eller t.ex. en dagstidning? Se till exempel Swill Children

En av fördelarna med att självpublicera är att det inte finns några begränsningar. Det kan diskuteras vad en bok egentligen är men i min värld behöver en bok inte alltid ha hårda pärmar och blänkande sidor för att klassas som en. 


Om du inte har kunskaper om formgivning finns en uppsjö av duktiga formgivare och grafiska designers i Sverige. Se här till exempel. I valet av formgivare, titta på vad de gjort förut, passar deras design- stil med vad du tänkt dig för boken? Om du inte har ekonomi för att anlita en professionell formgivare kan ett alternativ vara att kontakta designhögskolornas elever för ett samarbete, eller kanske känner du någon som har kunskaper inom design.

Vägar att gå med materialet?


Blurb/LULU
Två websidor där man enkelt kan självpublicera böcker är Blurb och Lulu. De erbjuder publicering av böcker i ett antal specificerade format (se hemsidorna) men trots att de erbjuder mängdrabatt blir det ganska kostsamt att göra ett fåtal böcker. Ett bra sätt att finansiera boken är då att sälja den via sidornas webshoppar där boken sen trycks på beställning. Detta kallas print on demand.


Publicera på eget förlag
Bok
Att publicera en bok på eget förlag betyder inte att man behöver skaffa dig en tryckpress och kontor. Däremot kan det vara bra att ha en enskild firma för att försäljningen ska vara laglig.  
Gör först en ram för boken: antal sidor, mått, ungefärlig storlek på upplagan, vilket papper du önskar. Sedan kan du be tryckerier att skicka dig en offert på produktionen. Vänder du dig till ett tryckeri lokalt är fördelen att du kan ha närmare kontakt med de som gör din bok. Väljer du istället ett tryckeri på annan ort, till exempel utomlands, kan kostnaden bli mindre, men det är inte säkert att du kan ha samma kontroll över produktionen. Ett exempel på tryckeri utomlands är TRT som är baserade i Estland. På deras hemsida kan du enkelt begära en offert.

Zine
Ett zine ger ännu mer utrymme att testa och lära sig med tiden. Ett zine är en publikation producerad i liten upplaga, ofta kopierad eller tryckt i svartvitt på enkelt papper, och var från början dedikerat till exempelvis musik eller andra kulturella fenomen. Under 70-, 80- och 90-talet hade zine-kulturen sin storhetstid för att sedan ersättas av internet som skapade andra möjligheter för människor att dela sina intressen. Men internet blev inte bara undergången för zines, tack vare det fick människor också nya forum och plattformar att sprida sina publikationer på.

Idag finns det ett stort antal fotografiska zines, både självpublicerade och det är även vanligt att mindre förlag gör zine-serier med både etablerade och oetablerade fotografer. Gör man ett zine är friheten gällande utseende som störst, det finns zines i alla storlekar och former, både färg och svartvitt, men den gemensamma nämnaren är att pappret ofta är tunt, i vissa fall tryckt på tidningspapper.

Publicera en bok eller ett zine på ett mindre förlag
Om man vill publicera sina bilder på ett existerande förlag får man kontakta förlaget i fråga och presentera sin idé. Ofta är de mindre förlagen mer öppna för att titta på obeställt material. Hur processen och arbetet med boken går till varierar från förlag och det är svårt att säga generellt hur det fungerar. Länkar till ett stort antal förlag finns här. 


Hur finansierar man sin bok?
Något som kännetecknar self-publishing är att det sällan görs i vinstdrivande syfte. Istället handlar det om att nå ut med fotografiet och konsten. Man får också se till vad man kan få ut av att ge ut en bok, bortsett från pengar. Ofta byts böcker mot böcker, och en bok kan leda till att du får en utställning eller att dina bilder publiceras i andra sammanhang. Då self-publishing är lite av en rörelse kan man också möta andra likasinnade, och på så sätt får man vänskaper på köpet.

Men något måste alltid finansiera boken. Antingen sparar man ihop pengar själv, söker stipendier, göra fotojobb eller andra jobb. Andra sätt kan vara att starta en insamling i bekantskapskretsen, sälja något du inte behöver längre eller skaffa sig sponsorer via företag eller kommunen. Möjligheterna är oändliga.

(Om man av en händelse är baserad i USA kan du använda dig av Kickstarter som är ett sätt att finansiera kreativa projekt. Det funkar ännu inte att starta ett projekt i Sverige men en internationell version är på gång enligt Kickstarter)

Går du via ett mindre förlag är villkoren olika, men det kan vara så att de betalar trycket och att kreatören får 10-eller 20% av upplagan. Inkomsterna går då till förlaget och ofta går inkomsterna främst till framtida produktion av böcker.

Vad kostar det?
Det finns inga exakta siffror att ge, allt beror på val du gör: tryckeri, papper, upplaga, land och om boken ska ha hårda eller mjuka pärmar.
Men det billigaste man kan komma undan med är ca.1000 kronor, det är vad det kostar att trycka 100 ex, 36 sidor i svartvitt på returpapper. Detta är den enklaste formen av zine, men kvalitén som blir är inte att underskatta och om det passar till bildmaterialet kan en enkel tryckning framhäva något i bilderna.

Hur distribuerar man sin bok?
I Stockholm finns bokhandeln Konst-ig som antingen köper in böckerna eller säljer på kommission och i Göteborg finns Konstmuseets bokhandel. I Göteborg startade också Blackbook-publications som är en nätverk för distribution av konstböcker. Utomlands finns specialiserade butiker så som Printed Matter i New York och Claire De Rouen i London. Kolla även in bloggen Self Publish Be Happy som värnar om självpublicerade böcker. De driver en egen webshop, skriver om böcker och arrangerar workshops.



Med lite internetkunskaper kan man lätt sätta upp en webshop på sin hemsida. Dels finns Pay-pal som man kan använda för att överföra betalningar, och BigCartel som är designat för att kreatörer ska kunna skapa sina egna webshoppar. Om man distribuerar på detta sätta behöver man heller inte ha ett ISBN-nummer. Om du däremot vill att din bok ska köpas in till ett bibliotek (man kan ibland också donera böcker till biblioteken) eller säljas på Adlibris eller Bokus så behöver den ett ISBN, läs mer här

För mer inspiration har jag satt ihop en länk-lista
https://delicious.com/akct

Här finns även alla länkar nämnda i artikeln

Agnes Thor, fotograf