Fotoförfattarna | 2 Maj 2022

Välkommen Mia Rogersdotter Gran!

Under Fotoförfattarnas årsstämma den 26 april valdes en ny styrelsemedlem in, Mia Rogersdotter Gran, (f. 1987 Luleå).

Välkommen Mia Rogersdotter Gran!

Foto: Mia Rogersdotter Gran

Hej Mia! Vem är du?
– Jag ser mig själv som konstnär som nästan huvudsakligen arbetar med fotografi men också med video och text. Jag arbetar oftast med projekt som pågår under längre tid och har ofta flera stycken igång samtidigt. Jag intresserar mig för platser och geografiska områden och undersöker vad idén om natur är och vrider och vänder på begreppet. Ex. har jag gjort ett projekt om Luleälven, den älv jag vuxit upp intill, jag har följt den och undersökt den som industriellt landskap. Arbetet skulle först och främst bli en fotobok men har sedan blivit utställningar på flera platser. Just nu visas det på Centrum För Fotografi i Stockholm. Jag har också precis startat ett nytt projekt tillsammans med min partner och kollega Simon Gran där vi ska undersöka spåren av stenindustrin i Norra Bohuslän. 
Förutom allt detta är jag också bildredaktör för Tidskriften Provins samt jobbar med att genomföra Umeå Europeiska Filmfestival varje höst. 

Hur känns det att ha blivit invald i Fotoförfattarnas styrelse?
– Jag blev så otroligt glad över frågan och det ska bli väldigt spännande att få jobba med övriga personer i styrelsen. Det känns som ett hedersuppdrag. 

Hur ser kommande år ut för dig?
– Det är en svår fråga. Jag är väldigt van att ta ett år i taget. Nu fick jag glädjande nog ett arbetsstipendium från Konstnärsnämnden så 2023 blir det fokus på att färdigställa mina pågående projekt. Privat har jag skaffat ett fritidshus som ska renoveras och mitt äldsta barn börjar förskoleklass. Så mitt liv känns ändå rätt inrutat nuförtiden. 

Länk till Mias hemsida