Press

Vinnaren av Svenska Fotobokspriset 2020
Maja Daniels vinner Svenska Fotobokspriset 2020 med boken Elf Dalia

Maja Daniels vinner Svenska Fotobokspriset 2020 med boken Elf Dalia

Maja Daniels är vinnare av det prestigefulla Svenska Fotobokspriset 2020. Hon vinner med sin fotobok Elf Dalia (Mack Books) och sin personliga tolkning av Älvdalens annorlunda, högst levande, kulturarv och språk. Med sina egna fotografier, ofta trolska och diffusa, i kombination med bilder tagna 100 år tidigare av älvdalsprofilen Tenn Lars Persson, har Daniels skapat en dialog som synliggör det levande språket älvdalska.

Läs mer här!

Pressbilder

Pressbilder Svenska Fotobokspriset 2020

Maja Daniels – Elf Dalia
Förlag: Mack Books.
Formgivning: Maja Daniels och Léo Favier.
Textförfattare: Andrea Lundgren.

Klicka på bilderna för att få dem högupplöst. Fotografier på böckernas omslag: Tove Falk Olsson

2020-02-05: De nominerade till Svenska Fotobokspriset 2020

All over (Jesper Waldersten), Drunk in Love (Märta Thisner), The Pillar (Stephen Gill), Smoke (Theo Elias)⁠, Elf Dalia (Maja Daniels). Foto bokomslag: Tove Falk Olsson

2020 års nominerade är:

  • Jesper Waldersten, All Over (Bokförlaget Max Ström). Formgivning Patric Leo.
  • Maja Daniels, Elf Dalia (Mack Books). Formgivning Maja Daniels och Léo Favier.
  • Märta Thisner, Drunk in Love (Journal). Formgivning Märta Thisner, Gösta Flemming, Johan Lindberg.
  • Stephen Gill, The Pillar (Nobody). Formgivning Greger Ulf Nilson.
  • Theo Elias, Smoke (La Fábrica). Formgivning Theo Elias och Heikki Kaski.

Kort om de nominerade:

Jesper Walderstens senaste bok All Over har han låtit kameran följa med i skapandet. Det är processen som står i fokus när Waldersten bjuder in betraktaren till frågeställningar som hur blir ingenting plötsligt till? Han rör sig i ett brett spektrum av konstformer, från måleri och teckning till poetiska texter. Många av bilderna i boken har fotograferats i flera lager. De har skrivits ut, fotats, förändrats och fotats igen och igen, och igen.

Maja Daniels är nominerad för sin personliga tolkning av Älvdalens annorlunda, högst levande, kulturarv och språk. I debutboken Elf Dalia är det mystiken kring trakten och den bevarade älvdalskan, ett språk som talats i hennes familj i hundratals år, som skildras. Med sina egna fotografier, ofta trolska och diffusa, i kombination med bilder tagna 100 år tidigare av älvdalsprofilen Tenn Lars Persson, skapar Daniels en visuell dialog som synliggör språket.

Märta Thisners debutbok Drunk in Love skildras ett urbant, ungt innerstadsliv. Under 15 år har Thisner fotograferat människorna i sin absoluta närhet med fokus på det oväntade, det som händer i mellanrummet och det som ingen märker. Till en början möts betraktaren av det glada, vilda och härliga från festen och livet, men i boken syns även ett vemod och en längtan efter gemenskap och kärlek, skildrat i en tid då allt kan hända.

Stephen Gill har i sin bildserie och bok, The Pillar, lyckats locka ner fåglarna från skyn genom att skapa en liten landningsplats och scen till dem. Han placerade en liten stolpe i marken och alldeles intill monterade han en kamera med rörelsesensor. Under fyra års tid har Gill följt och fotograferat fåglarna på den lilla scenen, som var och en, på helt olika sätt, bidrar till bildernas dramatiska uttryck.

Theo Elias bok Smoke ger en dramatisk svartvit skildring av sökandet efter tillhörighet i en tid av kaos. Ensam, på jakt efter en plats i världen, reste han till Island med sin kamera. Det är människorna han mötte på gatan, det isländska dimmiga landskapet och otaliga cigarettstunder med främlingar, som är motiven i Elias tidlösa, poetiska bildvärld från Island.

De fem nominerade har utsetts av en jury bestående av:
Helena Blomqvist, konstnär, Ashik Zaman, chefredaktör och curator, Linda Bergman, konstnär och fotograf, Micke Berg, fotograf, och Patric Leo, grafisk formgivare.

Se även bifogade texter om de nominerade och deras böcker.

Pressmeddelande som (PDF).
Bildblad (PDF).
Biografier nominerade (PDF).

För ytterligare information, kontakt med de nominerade samt fler pressbilder, kontakta:
Moa Abrahamsson, Abby PR, 0707912000, moa@abbypr.se.
Annika Thörn Legzdins, ordförande Fotoförfattarna, Svenska Fotografers Förbund, 0708848010, annika@legzdins.se.