Fotopodden | 5 Jan 2023 | SFF

Bredda sig eller nischa sig?

Den ständiga frågan: jobba brett eller nischa in sig för att nå framgång? Vi träffar Hannes Söderlund som visserligen nischat sig genom att endast jobba med stillbild – men tycker att det är bredden som gör honom framgångsrik.

Bredda sig eller nischa sig?

Foto: Hannes Söderlund

Som fotograf kan det vara svårt att veta hur man ska rikta in sig för att nå framgång. Är det bäst att jobba brett och ta många typer av uppdrag – eller är det bättre att nischa sig för att kunna spetsa sin kompetens? Och är en nisch enbart en inriktning, eller kan det också gälla en estetik eller ett förhållningssätt?
 
Vi åkte till Hemmet Studio på Södermalm i Stockholm för att träffa Hannes Söderlund, en mångsidig fotograf som får inspiration av arbeta i olika genrer. Han rör sig smidigt mellan musik, sport, arkitektur och reklam och är en mästare på att lyfta lifestylebilder i dokumentär stil med ett glorifierat naturligt ljus. 
 
Hannes Söderlunds bilder hittar du på hannessoderlund.se och på Instagram: hannessoderlund.

Fotopodden är ett samarbete med Fotosidan Magasin, där Sara Arnald möter en mängd fotografer runt om i landet och diskuterar teman som Hur bildar man kollektiv med andra? Hur är det att verka utanför storstaden? Håll utkik efter nästa avsnitt som släpps i slutet av januari!  
 
Du kan lyssna på Fotosidan Poddradio i samarbete med Svenska Fotografers Förbund reklamfritt i fältet ovan. Poddradio finns i de flesta poodspelare, sök på ”Fotosidan Poddradio”. Itunes och Google poddcasts är de två kanaler vi rekommenderar och som är reklamfria. Vi finns även hos Spotify (reklam som vi inte styr över kan förekomma).