Fotopodden | 22 Dec 2022 | SFF

Digitaliseringens fördelar och nackdelar med Paulina Holmgren

I detta avsnitt pratar vår ordförande Paulina Holmgren om digitaliserings fördelar och nackdelar. För visst har vi fått större synlighet och fler jobbtillfällen, men hur ska vi få bättre möjlighet till ekonomisk ersättning för våra bilder? 

Digitaliseringens fördelar och nackdelar med Paulina Holmgren

Omslagsbild: Samantha Borges/Unsplash

Digitaliseringen av fotografyrket började i den skapande änden där vi kunde effektivisera våra arbetsflöden. Numera konsumeras även våra bilder digitalt, kanske ibland enbart i snabb takt på sociala medier. Hur påverkar det oss, på gott och ont?

I det här avsnittet träffar vi SFF:s ordförande Paulina Holmgren för att prata om hur digitaliseringen har påverkat oss som jobbar med bild: vad gäller synlighet, möjlighet till ekonomisk ersättning och hur det fungerar med upphovsrätt. Vid årsskiftet träder en mängd ändringar i den svenska Upphovsrättslagen i kraft, baserat på DSM-direktivet. Dessa ändringar ska göra det lättare för oss som jobbar med bild att få skäligt betalt för det vi gör.

Fotopodden är ett samarbete med Fotosidan Magasin, där Sara Arnald möter en mängd fotografer runt om i landet och diskuterar teman som Hur bildar man kollektiv med andra? Hur är det att verka utanför storstaden? Och ska man bredda eller nischa sig?  Håll utkik efter nästa avsnitt som släpps i januari!  
 
Du kan lyssna på Fotosidan Poddradio i samarbete med Svenska Fotografers Förbund reklamfritt i fältet ovan. Poddradio finns i de flesta poodspelare, sök på ”Fotosidan Poddradio”. Itunes och Google poddcasts är de två kanaler vi rekommenderar och som är reklamfria. Vi finns även hos Spotify (reklam som vi inte styr över kan förekomma).