Fotopodden | 24 Aug 2023 | SFF

Färghantering för video

Är du fotograf eller bildbehandlare och känner dig osäker på hur du ska kunna överföra din kunskap för att arbeta med video? I detta avsnitt pratar vi färghantering för video med Mats Andrén.

Färghantering för video

Foto: Fotosidan.se

DaVinci Resolve är ett allt mer populärt val för den som arbetar med film, ett program som är ansett som det bästa verktyget för färgställning av film (color grading). Resolve fungerar för hela produktionsflödet, från import och klippning av video till grading och leverans. Dessutom är basversionen gratis!

Men vilken typ av bildskärm behövs för att producera videomaterial professionellt? Och hur ska den kalibreras? Varför finns det så många filformat för video och hur fungerar färghantering för rörlig bild? Och varför visar olika skärmar helt olika resultat ? I detta avsnitt träffar vi Mats Andrén som utbildar i klippning och grading. Han gör sitt bästa för att förklara hur allt hänger ihop.

I podden tipsar Mats om tre Youtube-kanaler som erbjuder matnyttig information till den som vill lära sig mer om filmklippning och color grading:

• MrAlexTech publicerar tips & tricks och erbjuder användbara plugins: youtube.com/@MrAlexTech

• Team 2 Films har en pedagogisk kanal som förklarar bra : youtube.com/@team2films

• Cullen Kelly går mer på djupet med tips om color grading: youtube.com/@CullenKelly

Mats Andréns Youtube-kanal Resolve på svenska hittar du här: youtube.com/@ResolvepaSvenska

Fotosidan anordnar en kurs i color grading i Davinci Resolve med Mats Andrén som kursledare. Läs mer här.  

 
Fotopodden är ett samarbete med Fotosidan.se, där Sara Arnald möter en mängd fotografer runt om i landet och diskuterar teman som Hur bildar man kollektiv med andra? Hur är det att verka utanför storstaden? Håll utkik efter nästa avsnitt!  
 
Du kan lyssna på Fotosidan Poddradio i samarbete med Svenska Fotografers Förbund reklamfritt i fältet ovan. Poddradio finns i de flesta poodspelare, sök på ”Fotosidan Poddradio”. Itunes och Google poddcasts är de två kanaler vi rekommenderar och som är reklamfria. Vi finns även hos Spotify (reklam som vi inte styr över kan förekomma).