Juridik | 15 Juni 2021 | Thomas Riesler

Vi utvecklar ny tjänst mot bildstölder

Förbundsjuristen Thomas Riesler om hur man kan göra när bilder blir stulna på nätet.

”På börsen blir man bestulen, liksom man i kriget blir dödad, av människor som man inte ser”, är ett citat som lär ha myntats av den franske journalisten och pjäsförfattaren Alfred Capus. Och byter man ut ordet ”börsen” mot ”internet” så är citatet lika aktuellt i dag. Sannolikt är det via internet de flesta stölderna av immateriella tillgångar sker. Men mörkertalet är stort.

Har du någon gång fått din bild stulen? frågade jag några fotografer. Gissa vilket svar jag fick? Och vilka historier jag fick höra! Och vilka skäl som ”bildtjuvarna” hänvisade till för att kunna rättfärdiga sina stölder.

Utan att gå in på dessa historier i detalj kan jag konstatera att om man använder sig av internet som presentatör och distributionskanal av högkvalitativ fotografi så ökar risken att bli av med sina bilder exponentiellt. Detta är förstås ingen nyhet i sig. Det intressanta är vad man kan göra åt det som enskild fotograf och rättsinnehavare till sitt fotografi.

Först måste man hitta bilderna som har blivit stulna. Man kanske bild-googlar. En och en. Det kan ta lång tid. Ingenting. Ingenting. Träff! Sedan kan man börja jaga rätt på intrångsgöraren och förklara att denne gjort fel och måste betala. Kanske får man ersättning – och kanske rent av en ny kund på kuppen! Ibland går det sämre och man får jaga och jaga. Blir bollad mellan ”ansvariga” och till slut kanske helt bortdribblad. Tänker att då får man väl stämma i domstol. Vet att det är dyrt. Kollar försäkringen. Det krävs att tvisten är över cirka 24 000 kr för att den ska täcka processkostnaderna. Det var ju bara en bild man ville ha 3 000 kr för. Polisanmälan kanske …? Gör en sådan. Inget händer på länge. Sedan avskrivningsbeslut. Och all tid som man har lagt ned.

Då börjar man kanske tänka: Finns det något bra alternativ till att göra allt själv? Hitta bilden som blivit stulen, kontakta intrångsgöraren, jaga rätt person, förhandla, träffa avtal om ersättning. Eller om det inte går så bra: processa eller polisanmäla.

Och snart kanske det finns ett bra alternativ. Tillsammans med en etablerad aktör inom området ”beivrandet av bildstöld” håller förbundet just nu på att utveckla en specialsydd tjänst för fotografer.

Kärnan i tjänsten är att fotograferna skickar de bilder de tror kan ha blivit olovligt använda till tjänsteföretaget. Företaget söker sedan igenom internet i jakt på dessa bilder. De träffar på användning som de får skickar de till fotografen som sedan får kvalificera intrångsgöraren. Beroende på vilken typ det är kan fotografen sedan välja att kontakta vederbörande själv. Och om fotografen inte kan nå fram till en rimlig uppgörelse kan hen uppdra åt tjänsteföretaget att gå vidare med intrångsgöraren mot en ersättning. Om och när detta blir verklighet kan vi förhoppningsvis se redan under detta eller början av nästa år.

Foto: Elis Hoffman

Nya numret av Fotografisk Tidskrift

Om klimatkrisens Florida, mäklarfotografers usla villkor, Paulina Holmgren om att fotografer ska sträcka på sig, Svante Larsson om landskapsfotografi, Marie Lundquist om en bild av Gunnar Smoliansky, recensioner, juridik, praktisk teknik med mera. Läs mer