Kalender | 5 Febr 2020 | SFF

Stipendietips: Sök Liljevalchs stipendium för vistelse i Villa San Michele, Capri

– Konst behöver vila och reflektion för att födas på nytt, Liljevalchs konsthallschef Mårten Castenfors om deras treåriga stipendiesamarbete med Stiftelsen San Michele. Nu är det dags att söka stipendiet om 50 000 kronor avsedda för resa och uppehälle under tre höstveckor på Villa San Michele, Capri.

Stipendietips: Sök Liljevalchs stipendium för vistelse i Villa San Michele, Capri Foto: Karin Alfredsson

Bild från Capri. Foto: Karin Alfredsson, mottagare av Capristipendiet 2019.

Stipendiet är riktat till bildkonstnärer, och till första årets mottagare utsågs fotografen och konstnären Karin Alfredsson.

– I floran av alla stipendier som finns ville jag göra något udda tillsammans med Christina Kappelin, chefen för Villa San Michele. Alltså: varför inte ett stipendium som blott kräver tre rader av ansökaren, ett stipendium för återhämtning i vacker miljö. Konst behöver vila och reflektion för att födas på nytt. Därtill är stipendiet ett sätt att koppla Liljevalchs med Villa San Michele  – två klassiska institutioner i konstens tjänst, säger Mårten Castenfors, konsthallschef på Liljevalchs om varför de tog initiativ till stipendiet.

Ansökan görs direkt på Liljevalchs hemsida och skall vara kort. Förutom kontaktuppgifter skall det blott i tre rader framgå hur man som konstnär genom visad mångårig intelligens, nyfikenhet, känsla och kvalitet har berikat/berikar Stockholms kultur.

En jury bestående av Liljevalchs chef, en representant för Stiftelsen San Michele samt konstnärerna Henrik Samuelsson och Susanne Vollmer, utser stipendiaten. Den utvalda konstnären kan sedan samla kraft och inspiration under perioden 12 september till 2 oktober 2020 i vackra Villa San Michele på Capri.

Med stipendiet stärker Liljevalchs och Villa San Michele sina historiska band: två klassiska institutioner med kunglig koppling till fromma för konst och kultur.

Sista dagen för ansökan är 19 mars och stipendiaten presenteras i maj under festliga former i Liljevalchs skulpturhall.

Ansökningsformuläret finns här: https://www.liljevalchs.se/konstnarsstipendium/

Kontakt Liljevalchs:
Mårten Castenfors, 08-508 31 332, marten.castenfors@stockholm.se