Krönika | 25 Nov 2020 | Stefan Tell

"Jag mår bra av att ha koll på ekonomin"

Det största misstaget jag nog gjort var att inte bli bättre på ekonomi tidigare, skriver fotografen Stefan Tell i en krönika om företagande.


Foto: Självporträtt

Hade Corona kommit för tjugo år sedan skulle jag kanske inte varit fotograf idag. Då jobbade jag inte som fotograf på heltid, jag titulerade mig snarare enmansreklambyrå. Min ekonomi var verkligen inget att skryta om. Jag kunde betala hyran i tid, oftast. Skötte min bokföring på golvet en gång om året och kollade likviditeten i bolaget med ett kontoutdrag på Bankomaten.

Uttrycket “ur hand, i mun” kan beskriva många av mina tidiga verksamhetsår, mest för att det märkligt nog fungerade. Pengar kom in, momsen fanns ju också tillgänglig (jättedum idé) och skatten fick jag lösa när det var dags för den tiden på året. Lägg på en pandemi och jag hade fått hitta något annat att försörja mig som.

En några år äldre copywriter jag delade kontor med sa på en lunch för länge sedan att om man är femtio och inte har en halv miljon på banken borde man skärpa sig. Eller något i den stilen. Nu är jag snart femtio själv och kan faktiskt skryta med att jag har bra koll på min företagsekonomi såväl som min privatekonomi.

Jag har gjort oändligt många misstag under mina karriärer, många av dem flera gånger. Det största misstaget jag nog gjort var att inte bli bättre på ekonomi tidigare. Man kan vara hur duktig som helst på vad man nu gör, till exempel fotograf, men sköter man inte sin ekonomi finns det inte så mycket företag kvar. Men vad hindrade egentligen mig från att lära mig om sådant? Jag kunde ju uppenbarligen lära mig en massa andra saker?

För varje år som går och min långsiktiga ekonomi blir starkare påverkar det mitt sätt att arbeta oerhört mycket. Jag blir en bättre förhandlare när jag inte är desperat. Jag får otroligt mycket mer arbetsro när jag inte varje sekund måste jaga uppdrag för att betala räkningar. Och jag mår oerhört bra av att ha koll.

Hade jag valt bort några onödiga inköp om året, sparat pengar smart och gjort en mer genomtänkt ekonomisk plan skulle jag kunnat ha känt mig tryggare och inte behövt oroa mig så mycket förr. Jag hade helt enkelt mått väldigt bra av att ta mitt företagande mer på allvar tidigare.

När jag var yngre och billigare i drift gick det ganska bra att sköta mitt företag lite slarvigt. Jag klarade mig på nudlar och hade råd att köpa en öl eller två till helgen. Nu när jag tillsammans med min fru försörjer tre barn varken kan eller vill vi leva i en ekonomisk otrygghet. För att slippa det har jag tvingats fundera hårt på vilka utgifter som är nödvändiga i företaget och hur jag blir mer lönsam. Utan att för den skull slita ut mig i förtid, jag närmar mig som sagt snabbt femtio.

Varför lade jag inte från början minst lika mycket tid på att bli en bättre företagare som jag lagt på att bli en bättre fotograf? Jag kan nog skylla rätt mycket på att jag var ung, men det hade inte skadat att investera i trygghet och framtid redan från början. Hela min försörjning hänger ju faktiskt på mig och mitt företag.

Stefan Tell, fotograf